Магията на Богоявление: Предложение за брак в ледените води и изгубен кръст

В някои области искаха "зелен сертификат" на участниците

06.01.2022 | 18:05 Редактор: Жаклина Иванова

Традицията с хвърлянето на богоявленския кръст бе спазена в много градове в страната. Заради противоепидемичните мерки в някои области искаха "зелен сертификат" на участниците. В Петрич кръстът беше изгубен във водата.

Празникът започна с традиционен Богоявленски водосвет на бойните знамена. В София тържественият ритуал започна в 11:00 ч. пред паметника на Незнайния воин. Знамената бяха осветени под празничните звуците на камбаните на храм-паметника "Александър Невски".

40 смелчаци скочиха в студените води да спасяват Светия кръст в езерото в столичния квартал "Дружба". Тази година бройката беше ограничена заради противоепидемичните мерки. Освен, че трябваше да имат навършени 18 години, тази година желаещите трябваше да представят и "зелен сертификат".

Рекордьорът на Гинес за благотворително плуване с една ръка - Теодор Цветков, спаси Богоявленския кръст във водите на река Дунав край Русе. За кръста скочиха 16 души. Теодор вади кръста общо за шести път и трети пореден.

В Монтана на Йордановден също можеха да скачат за кръста само хора със "зелен сертификат" или отрицателен тест за Ковид-19. Кръста извади 20-годишният дърводелец Мартин Миланов.

19-годишен студент извади Богоявленския кръст във Варна. Димитър Петров скочи в морето край първа буна заедно с 30 други смелчаци.

Ангел Стойчев извади Богоявленския кръст от водите на Черно море в Бургас. 22-годишният бургазлия е студент в Националната спортна академия и скача за първи път, за да спаси светинята от морето. Досега обаче е бил няколко пъти част от ентусиастите, извиващи леденото хоро в Калофер. 66 мъже от различни възрасти се включиха в ритуала тази година.

Ритуалът в Созопол тази година ще бъде запомнен с предложение за брак. Бъдещата младоженка също нагази в морето, където каза очакваното "ДА".

Куриозен случай беляза празника в Петрич. Там кръстът беше изгубен и се наложи водата да бъде изпомпана от водоема. 5 часа по-късно той беше открит.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК