Създаваме нова преговорна рамка със Северна Македония, обяви премиерът

Очаквам резултати през следващите 6 месеца, заяви Кирил Петков пред Bloomberg

05.01.2022 | 21:57 Редактор: Елеонора Танева
Създаваме нова преговорна рамка със Северна Македония, обяви премиерът

Премиерът Кирил Петков е готов незабавно да замине за Северна Македония. Това съобщи самият той в обширно интервю пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков.

"В момента с колегата ми, новият министър-председател Димитър Ковачевски, искаме да създадем съвсем различна рамка на преговорите. Досега основната част от вниманието беше насочено към историческия дебат. Но смятам, че е по-важно да поставим нужните дискусии на печелившата основа за всички. Затова отваряме пет нови групи – за инфраструктурата, икономиката, културните обмени, присъединяването към ЕС и историята", уточни Кирил Петков.

Той очаква работните групи и  правителствените срещи да постигнат реални резултати през следващите 6 месеца.

"Не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие. Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие", подчерта за пореден път премиерът.

Петков разчита, че хората биха били много по-склонни да подходят открито, когато се запознаят с всички позитиви на добросъседството.

"Всички директори на компании например, които биха могли да търгуват с България, веднага щом открият ползите, също ще помогнат за диалога между двете страни. Политиците се опитват да балансират между общностите, които се възползват от тези отношения. Така че, ако и двете страни започнат да работят по позитивните страни, по-лесно ще има желание за споразумение по важните въпроси", подчерта Петков.

Той беше категоричен, че човешките права и дискриминацията не трябва да са проблем на двустранните отношения. 

"Добре е за Европа да се говори за критерии за нулева дискриминация и нарушаване на човешките права към всички европейци, включително и такива, които са от различен произход от местните. Ако можем да изведем това на европейско ниво и на българо-македонско ниво, това ще ни предпази от двустранни проблеми. Тогава ще говорим само как всички групи хора от различен произход да бъдат защитени. Това е важна част от дискусията, която трябва да включим. Надявам се също, че това ще стане неразделна част от процеса на европейската интеграция", каза още Кирил Петков.

Министър-председателят уточни, че от това как напредват преговорите по всички проблеми, се очаква страната ни да определи окончателната дата за приемане на РС Македония в ЕС. 

"Освен това парламентът ми даде мандат и имам коалиционно споразумение с някои конкретни точки, които трябва да се изпълнят преди да направим такава стъпка напред. Смятам, че тези условия са приемливи и имаме договор с Македония, който бе подписан и те са включени в него. Затова трябва да започнем дискусии с всички позитивни страни, да изпълним конкретните критерии. За да мога да изляза пред българския парламент, за да докладвам нашия напредък. И накрая, имам силната воля и вярвам, че ролята и мястото на Северна Македония ще бъде най-добре защитено, ако е част от Европа. Затова колкото по-бързо напреднем по тези стъпки, толкова по-бързо ще можем да поставим по-конкретни срокове", добави Кирил Петков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК