От БСП посочиха шокираща причина за изключването на Кирил Добрев

Работил "изключително сериозно" за кандидатурата на Радев и Йотова, обясни Костадин Паскалев

29.12.2021 | 19:05 Редактор: Ваня Кузманова

Нови трусове в БСП. Изпълнителното бюро на партията е поискало Кирил Добрев да бъде изключен. Добрев сам съобщи новината с пост във Facebook, а решението ще бъде взето утре. 

Изключването на Кирил Добрев се оказа първата и единствена точка от извънредното неприсъствено празнично заседание на Националния съвет от партията. 

"Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен - анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може", написа Кирил Добрев във Facebook.  

От ръководството на партията го обвиняват в нарушаване на устава на БСП и в открито противопоставяне на решенията на Националния съвет и опити за тяхното проваляне. От Изпълнителното бюро на столетницата отказаха да коментират темата.

Според едно от емблематичните лица на левицата Антон Кутев в една демократична партия това е недопустимо. 

Мотивът за отстраняването на Кирил Добрев обаче е друг, смята Костадин Паскалев, член на Националния съвет. 

"Кирил Добрев е работил изключително сериозно за кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова. Това е в основата на това да бъде отстранен. Времето, в което се провежда това заседание, е абсурдно - между празниците. Начинът, по който се взима решение, също е абсурден", заяви Костадин Паскалев - член на Националния съвет на БСП. 

Според Паскалев на дневен ред са далеч по-важни въпроси като цените на електроенергията, отношенията със Скопие, конфликтът НАТО-Украйна. 

"Само че се оказва, че важното решение е да се елиминират хора с мнение, различно от това на Корнелия Нинова. Искам да кажа, че и аз имам различно мнение от нейното. Така че и аз очаквам предложение за изключване от партията", допълни Костадин Паскалев.  

Решението е знак, че столетницата е загубила чувство за справедливост, смята и колегата му Петър Мутафчиев. 

"Сега вече вървим към една друга процедура - който говори срещу ръководството, трябва да бъде наказан, това не води до нищо добро", заяви Петър Мутафчиев от БСП. 

Новината ядоса БСП-Перник, които поискаха незабавно изключване на Нинова от партията и я обвиниха, че управлява столетницата на принципа "разделяй и владей". А единственият засега конкурент на Корнелия Нинова за лидерския пост в БСП, обяви, че ще гласува против изключването на Кирил Добрев макар да има несъгласия с него. 

Очаква се Конгресът на БСП, на който ще се стартира процедура по избор на нов лидер, да е на 22 януари. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години