Коледно чудо: Манастирът в Дебелец си върна открадната преди 25 години икона

Открита е случайно в интернет, където била обявена за продажба

28.12.2021 | 17:50 Редактор: Теодора Патронова

Средновековният манастир "Св. Архангел Михаил" край Търново си върна обратно ценна икона, открадната преди 25 години. Старинната икона с лика на Св. Йоан Предтеча, рисувана преди около 200 години, била върната в обителта точно на празника на светеца на 23 септември тази година. 

Манастирът "Св. Архангел Михаил" в Дебелец е създаден през 1070 година, по време на византийското владичество, а по-късно става един от царските манастири на Асеневци.

Преди 2 години игумен става йеросхимонах Димитрий Зографски, живял 12 години в Атон. Той заварва обителта потънала в руини, но за кратко с дарения обновява църквата и манастира. От иконостаса обаче липсват ценни икони.

"В 1997 година не само в манастира, но и в Търновска област, една вълна има на хора, които разбиват църквите, за да продават тези икони в Европа! Значи, през нощта е разбита църквата и доста икони са изчезнали, включително и тази икона на Св. Йоан Предтеча. Тази икона всъщност никой не знаеше къде е", обясни Димитрий Зографски.

Над 200-годишната икона е открита случайно в интернет, където била обявена за продажба.

"Наш приятел, Йордан Райков, учител по история, когато вижда една икона, която много го впечатлява казва - това сигурно е от този манастир! Самите реставратори, които са реставрирали целия иконостас, те като я видяха, казаха това е автентичната икона! Самата икона дойде в навечерието на Св. Йоан предтеча, като ще служим служба. Дава знак, че там, където има вяра, има и чудеса!", разказа още той.

Йеросхимонах Димитрий вярва, че по Божията воля иконата се е завърнала в манастира, а дарителите не спират да помагат за обновяването му. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК