Рок музика и вяра: Невероятната история на отец Борис

Младият свещеник винаги е бил бунтар

24.12.2021 | 14:35 Редактор: Елеонора Танева

Истината за отец Борис е между Стария завет и заветите на най-великите в рок музиката. Преди да поеме пътя към храма, той свири в рок група и търси себе си. Открива се на най-неочакваното място - в Църквата. 

Неговата история свидетелства, че пътищата Божии действително са неведоми. Точно както пише в Новия завет на Библията. 

"Възпявам Бог колкото мога. Всички християни, от всички времена, винаги това са правили. Те са свидетелствали, че Бог се е въплътил и е разпнат на кръста за нас. Това е смисълът на кръста, да следваме Христос. Той е смисълът на нашия живот. Така усещам музиката. Като започна да правя песен, тя излиза рок песен", сподели отец Борис. 

Той има профил в Youtube. Там е с прозвището Благовестител. А песента му се казва "Нашият Спасител". Отец Борис служи в Църквата отскоро - от около 2 години, но в сърцето си винаги е бил рокаджия и бунтар. 

"Работех в складове в продължение на 8 години. Имах две висши образования, с които изобщо не можах да се реализирам. Вярвам, че това е Божият промисъл, защото в крайна сметка наистина съм си на мястото", каза отецът.

На 28 години той няма човек до себе си и това му тежи най-много. Една вечер се прибрал в 2:30 часа и се случило нещо, което променило живота му завинаги. 

"Майка ми ми каза: "Ако на Господ му е угодно да станеш свещеник, той ще ти даде жена". И аз в този момент, както вечерях, осъзнах, че това е последният ми вариант. Записах паралелния курс в Софийската духовна семинария, който продължава 2 години. На прага на завършването си, когато оставаше още един месец до дипломирането ми, се запознах със съпругата си и вече всичко нататък е история", разказа отец Борис.

Той завършва семинарията, после служи 2 години като дякон и свещеник. Ръкополагат го в храм "Св. Св. Кирил и Методий" на Женския пазар. И се отдава на Бога.

"Тежкият момент е свързан със смъртта.  Ние всеки ден се срещаме с нея, със скръбта на хората. Най-тежкото е, когато Бог допусне родител да изпрати детето си. Ние в този момент трябва да сме способни да посочим висшия смисъл на хората", каза свещеникът.

И така вече 2 години рокаджията Борис е отец Борис, въпреки че никога не си го е представял. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК