Бустерната доза се оказва крайно необходима, извиха се опашки в София

Акад. Петрунов: Антителата са оръжието срещу вируса, но те много бързо спадат

28.12.2021 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

И в днешния почивен ден отново се извиха опашки за ваксинация в столицата. Повечето хора чакат пред болница "Света Анна" за реимунизация или бустерна доза. Изнервени са, че няма повече екипи и се налага да чакат над 2 часа, за да дойде техният ред. 

Едва 253,545 души са си поставили бустерна доза в България. Препоръката в нашата страна е поставянето на бустерна доза да става най-рано 6 месеца след завършване на ваксинационния цикъл. 

Медици призовават за съкращаване на периода между втората и третата доза на ваксините. Според имунолози е добре бустерната ваксина да се сложи дори три месеца след втората игла

Имунологът акад. Богдан Петрунов е убеден в необходимостта от бустерната доза.

"Бустерната доза е крайно необходима защото имунитетът, който създава редовната имунизация, е 7-8 до 10 месеца. Нивото на антителата няма никакво значение за това да си поставите или да не си поставите имунизация - независимо дали редовна или бустерна. Антителата са оръжието срещу вируса, но те много бързо спадат. От 3 до 6 месеца практически изчезват", заяви акад. Петрунов.

Част от хората пред ваксинационния пункт в "Света Анна" споделиха пред камерата ни, че са изкачали да минат повече от 6 месеца, за да си поставят бустерна доза ваксина срещу Ковид-19.

Ваксината на Pfizer в "Пирогов" е изчерпана, ще има нова доставка в утрешния ден.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК