Проф. Витанов: Омикрон е в 9 области в България, ще се застъпи с Делта вълната

Проблемите от новия вирус ще се появят около Ивановден, прогнозира математикът

27.12.2021 | 18:20 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Витанов: Омикрон е в 9 области в България, ще се застъпи с Делта вълната

Омикрон вече е у нас, и то в 9 области. В това е убеден математикът проф. Николай Витанов на база системата му за ранно предупреждение. Той обаче уточни, че основната система е на Националния център по заразни и паразитни болести. От там досега официално не са засекли появата на новия вариант.

Системата на проф. Витанов за ранно предупреждение е сложна, с 30 индикатора и досега и при четирите Ковид вълни е сработвала добре.

"Има 9 области, в които тези индикатори се обаждат, че нещо става. Какво друго може да става освен Омикрон?", заяви математикът.

От думите му става ясно, че Омикрон вече е  в София-град, а София област и Видин все още не са сред засегнатите райони.

Математикът успокои, че до края на празниците обстановката с пандемията и разпространението на коронавируса у нас ще бъде спокойна. А проблемите с Омикрон ще се появят след Нова година, дори след Ивановден. Към момента проф. Витанов отказва да прогнозира кога ще е пикът на петата вълна и колко висока ще бъде тя.

По думите му вълната с Омикрон ще се застъпи с Делта вълната, което означава, че ще завари неразтоварена здравната ни система. Очаква се новият вариант да заразява повече, но да е по-ниска смъртността от него. 

"Това означава, че личните лекари ще са силно натоварени. След Нова година те ще започнат да казват, че броят на пациентите им с коронавирус се увеличава, което е знак, че Омикрон е тук", каза още проф. Витанов за "Монитор".

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Професор звездите ми го говорят,отвори ли вече кабинет за лечение на ***. Сигнализирай за неуместен коментар