Алибегов: Дотук бяхме със "зеления сертификат", всичко си дойде на мястото с ДДС от 9%

"Минималното покачване на цените е максимумът, който клиентът може да понесе", каза той

23.12.2021 | 21:31 Редактор: Теодора Патронова

Народното събрание удължи срока на 9% ДДС за икономическите сектори, засегнати от пандемията, до края на 2022 г. Това включва ресторантите, туризма, книгите и спортните центрове.

"Отдъхнахме си, да. Както виждате, отново се случи в последните дни на годината. Срокът беше 31 декември, но поради цялата политическа ситуация, слава Богу, че се случи сега. По-спокойни сме. ДДС-то в туризма си остава 9% за хотелиери и ресторантьори. Това е в цяла Европа. Туристическият бизнес е на едно ДДС", коментира председателят на БАЗ Ричард Алибегов в "Денят ON AIR".

Той добави, че сега всичко си е дошло на мястото. 

"ДДС за туризма е икономическа мярка. Тя не е мярка, която сваля цените в ресторанти и хотели. Това е икономическа мярка, с която повече пари да остават в бизнеса. Свалянето на цените на "малката кошница", ще се отрази на цените. Това нещо ще бъде усетено от потребителя", изтъкна Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

Той обърна внимание, че не ДДС-то определя цената на дадения продукт в заведенията. 

"Ние имаме страшно много разходи - наеми, ток, персонал. В момента се случи, така че ние в последните 4 месеца плащаме до 3 пъти по-скъп ток. С вдигането на тока, всички производители и доставчици вдигнаха цените към нас с 10-15%. Спрямо покачването на разходите, покачването на цените е абсолютно минимално", обясни Алибегов. 

Председателят на БАЗ смята, че минималното покачване на цените в ресторантите е максимумът, който клиентът може да понесе. 

"Няма да издържим много дълго. Предприятия вече затварят. Има хотели и ресторанти, които затварят от януари месец. Това не се издържа. Сметка ноември 2019 година, сега е с близо 45% отгоре, стига и до 60%. Няма как да покрием тази разлика. Тези 110 лева са абсолютно недостатъчни". Така коментира той компенсациите, които очакват от държавата. 

"Преди да протестираме ние, индустрията ще протестира. Защото ако нашите сметки са сравнително нормални, там са стотици хиляди левове сметките. Те няма как да издържат. Държавата няма как да издържи, ако индустрията започне да затваря. Тук говорим за диалог. Парите са тук. Правителството може да вземе това решение и да ги върне обратно към бизнеса, а не да слушаме как е преизпълнен бюджетът", подчерта Алибегов. 

"Започнахме много трудно със "зеления сертификат". След подновяването на работата на Народното събрание и дебатът, който се разрази там, получихме хиляди писма. Доводът на депутатите, че не може да се работи със "зелен сертификат", защото било сложно да се ходи на работа. Някой пита ли нашия персонал как ходи на работа? 80% от бранша каза, че е дотук със "зеления сертификат". Това е абсолютен двоен аршин. Каквото и да се пробвахме да се спазва до този момент, вече няма да се спазва", настоя той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf17
преди 2 години
Поредна пълна каша.. но все още се надяваме! Сигнализирай за неуместен коментар