Депутатите удължиха срока на намаления ДДС с още една година

9% данък важи за икономическите сектори, засегнати от пандемията

23.12.2021 | 13:25 Редактор: Здравко Черкезов

Народното събрание удължи срока на намаления на 9% ДДС за икономическите сектори, засегнати от пандемията, до края на 2022 г. Решението беше прието единодушно с гласовете на всички партии. 

Два законопроекта, но една цел – ДДС за ресторантите, туризма, книгите и спортните центрове да остане 9%. Спешните промени и удължаването на мярката до 31 декември догодина поискаха от ГЕРБ и "Има такъв народ".

"По този начин се създаде възможност в тези трудни условия тези бизнеси да бъдат подпомогнати, да създадат необходимата организация, за да бъдат съхранени хиляди работни места. Даже се създадоха условия за увеличаване на заплатите", коментира бившият финансов министър Кирил Ананиев.

"Налага се да ги удължим срока на тези облекчения. Дали ще са достатъчни и дали точно тази мярка с ДДС беше нужна или не – е друга тема, нямаме времето да разширяваме или променяме дизайна на мерките", заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

От "Възраждане" поискаха от по-ниската ставка да се възползват и други сектори.

"Колко би струвало да се намали малката потребителска кошница и лекарствата", попита Цончо Ганев 

За да не се налага парламентът да се събира извънредно, беше предложено мерките да бъдат гласувани веднага и на второ четене. Така се стигна до спорове бързат ли депутатите, за да почиват.

"Разбирам, че голяма част от вас са притиснати от времето и почивката, която ви чака. Много от вас вероятно ще отидете в чужбина, имате "зелени сертификати" и не ви е проблем. Малдивите ви чакат", каза Ганев от "Възраждане".

"Аз разбирам вашето желание от трибуната да говорите за Малдивите, но съм сигурен, че никой от нас няма да замине. По този начин просто рушите авторитета на Народното събрание", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

"Ще чуете заглавие: "Не си отмениха ваканциите, за да ходят на Малдивите", отсече иронично Йордан Цонев.

Идеята за разширяване на обхвата на антикризисната мярка ще бъде обсъдена при гласуването на държавния бюджет за следващата година. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК