СЗБ и БАЗ: Спешно да се приеме 9% ДДС за хотелите и ресторантите като безсрочна мярка

Ресторантьорите припомниха, че туристическият бранш в Европа работи с диференцирано ДДС

22.12.2021 | 14:46 Редактор: Теодора Патронова
СЗБ и БАЗ: Спешно да се приеме 9% ДДС за хотелите и ресторантите като безсрочна мярка

Не знаем колко пъти целият туристически бранш и всички браншови организации, трябва да повторим по всички възможни начини, че няма нищо по-нормално, в европейски мащаб, туристическият бранш да работи с диференцирана ставка ДДС. По принцип, а не заради пандемията от Ковид-19 или някакви други форсмажорни обстоятелства - това се казва в позиция на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Ресторантьорският бранш обръща внимание, че страните в Европа отдавна са осъзнали, че няма по-справедливо и реално решение от това един сектор да работи с по-различни условия от гледна точка на данъчното законодателство.

"Няма да изброяваме страните, в които хотели и ресторанти работят от години с намалено ДДС, а в условия на пандемия ДДС бе намалено допълнително, като антикризисна мярка. Тук, в България, всичко е "на парче", от днес за утре, в последния момент. Свикнали сме, но не е редно! А всички ние искаме промяна!", пише още в позицията.

СЗБ и БАЗ подчертават, че дотук някои са оцелели, въпреки управлението.

"Намалената ставка за ДДС изтича в края на годината, което е след седмица. И въпреки подадените сигнали и очакванията днес да се гласува удължаването ѝ в парламента, това не се случи. Настояваме, за пореден път, за спешно гласуване за запазване на диференцираната ставка от 9% ДДС за хотели и ресторанти, като постоянна и безсрочна мярка", настояват ресторантьорите. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК