СЗБ и БАЗ: Спрете гаврата, 94% от ресторантьорския бранш е на колене

Чуваме само "следващата седмица ще решим", гневят се ресторантьорите

08.11.2021 | 09:41 Редактор: Тодор Петров
СЗБ и БАЗ: Спрете гаврата, 94% от ресторантьорския бранш е на колене

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с поредна остра позиция срещу противоепидемичните мерки.

"Две седмици след въвеждането на "зеления сертификат" 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принуди хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти", казват от СЗБ и БАЗ.

"Изправени пред дилемата - локдаун без обезщетения или безпрецедентно въвеждане на "зелен сертификат" при 20% ваксинирани, над две трети от представителите на бизнеса избраха в национално допитване по-малкото зло. Но само и единствено при определени от бизнеса условия", припомнят ресторантьорите.

А именно:
1. Издаване на сертификати при положителен тест за антитела.
2. Безплатни тестове, а не тестове, които струват 10лв.
3. Въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители.
4. "Зелените сертификати" да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.
5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.

СЗБ и БАЗ подчертават, че е издадена заповед, в която нито една от по-горе изброените пет точки не присъства. Спрете да се гаврите с нас и действайте, настояват ресторантьорите.

"Чуваме само "следващата седмица ще решим". И така до следващата седмица, когато отново чуваме същото. Ако и ние можехме да кажем по същия начин за всички разходи - ток, вода, наеми, заплати, осигуровки, такси, данъци, поддръжка и др. то може и да дочакаме "следващата седмица", но сега не можем!", заявяват от СЗБ и БАЗ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Който не е фалирал- ще фалира Сигнализирай за неуместен коментар