Ресторантьори: Няма персонал и клиенти, платете ни осигуровките и данъците до март

Въвеждането на "зеления сертификат" доведе до фалит на много заведения

07.11.2021 | 13:43 Редактор: Теодора Патронова

Заведения фалираха след въвеждане на "зеления сертификат" за персонала и посетителите. От бранша настояват за ново подпомагане от страна на държавата.

От 15 години Антони Николов стопанисва две заведения в Русе. Имал е 10 души персонал, които освободил заради пандемията. Първо затваря единия обект, а след няколко дни и втория.

"Не мислим да отваряме засега, докато не знам какво трябва да се случи. При този нисък процент от хора със сертификати ние няма как да обслужваме по 10 човека на ден и да очакваме бизнесът да продължава да работи", коментира той.

Във Велико Търново вече има фалирали обекти заради невъзможност да покриват разходите си.

"Нещата са много зле, нашите обороти вследствие на въвеждането на изискванията за сертификати спаднаха тройно и четворно. Това означава, че изпадаме в невъзможност да си плащаме текущите сметки", заяви председателят на БХРА – Велико Търново Петър Стефанов.

Ако отворят, Антони се притеснява, че няма да може да намери ваксиниран персонал, тъй като младите хора масово отказват да се имунизират. 

"Ако трябва да назначаваме персонал, много ще е трудно, понеже персонал в тази сфера трудно се намира. Лошото е, че ако се намери някой  – няма да има сертификат, защото младите хора не искат да се ваксинират", сподели той.

От бранша призовават управляващите за отстъпки. Искат поне до март да им бъдат платени данъците и осигуровките.

"Това трябва да бъде спешно взето като решение на служебното правителство, защото ние можем да издържим не повече от 1 месец така. На прага на новата година, на улицата ще останат минимум едни 200 000 души, които ще бъдат без всякакви приходи", подчерта Петър Стефанов.

 Ресторантьорите продължават да призовават за равенство и "зелените сертификати" да се изискват във всички сфери.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
6 rate up comment rate down comment 0
Ссссс
преди 6 месеца
Кога не си крихте доходите не ревахте. Сигнализирай за неуместен коментар