Ресторантьорите избухнаха: Подкрепа за бизнеса няма? Абсолютна подигравка!

От бранша призовават "зелен сертификат" да бъде въведен и за държавната и общинска администрация

01.11.2021 | 16:23 Редактор: Елеонора Танева
Ресторантьорите избухнаха: Подкрепа за бизнеса няма? Абсолютна подигравка!

Българската асоциация на заведенията и Съюзът на заведенията в България отново призоваха властите за безплатни бързи тестове и тестовете за антитела да служат за издаване на "зелен сертификат".

"Подигравките срещу българския бизнес от страна на служебното правителство продължават с пълна сила. До скоро поне се опитваха да ни замазват очите с някакви имитации на мерки и подкрепа, но през уикенда ни беше казано в прав текст, че в момента не съществуваме за държавата", пише в позицията на двете организации. 

Те се противопоставят на липсата на възможност за реални компенсации след въвеждането на "зеления сертификат".

"Трима министри се изредиха в медиите през последните дни и ясно заявиха – компенсации за ударените от "зеления сертификат" сектори няма да има! Бизнесът, видите ли, не бил затворен и затова нямало нужда от икономическа подкрепа. Абсолютна подигравка! При регистрирани над 80% спад в оборотите и празни обекти, служебното правителство ни каза – оправяйте се!", уточняват от бранша. 

И призовават правителството да даде пример като въведе "зелен сертификат" в държавната и общинска администрация.

"Вместо това вече открито се говори за локдаун и се казва, че подкрепа за бизнеса няма да има! А се говори за локдаун, защото въведените мерки са половинчати, дискриминационни и очевидно не дават ефект. И отново ще ударите най-много тези, които за пореден път реорганизираха бизнеса си, за да спазват правилата", заявяват в позицията си БАЗ и СЗБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК