Калин Стоянов, обвинен за бездействие по аферата "Хемус", не е разпитван от МВР

Той е направил опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение

23.12.2021 | 18:02 Редактор: Теодора Патронова

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на директора на ГДБОП - Калин Стоянов. Според прокуратурата той е направил опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение по аферата "Хемус", по която обвиняем е бившия съдия Борислав Колев. 

Дирекция "Финансовото разузнаване" към ДАНС са засекли, че милиони от тези за строителството на магистрала "Хемус", се теглят от конкретни служители на конкретна банка, но действия не са последвали. Пред БНР министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отказа да посочи кои имена и дестинации му е споделил обвиняемият по аферата "Хемус" футболният съдя Борислав Колев.

Малко след интервюто на Бойко Рашков, от Софийската районна прокуратура обвиниха директора на ГДБОП Калин Стоянов, че се е опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия по аферата "Хемус" Борислав Колев. Темата влезе и в Народното събрание.

"На мен този началник на ГДБОП не ми харесваше и се надявах да го сменят. Сега Гешев го бетонира. Този човек няма да го барнат при това управление и при този министър естествено. Двойна беда е нанесена. Всичко е възможно, вие знаете, че футболисти бяха намесени в цялото управление. 10% в ДАНС са само футболисти, така че не трябва да се съмняваме че има замесени футболни отбори и тук", коментира проф. Николай Радулов от ИТН.

"Оставам с впечатлението, че прокуратурата вместо да разкрива престъпленията я прикрива. Ние виждаме война между прокуратурата и МВР, което е в полза на престъпността", заяви ген. Атанас Атанасов от "Демократична България".

"Ние сме изправени в ситуация при която две групировки с добросъвестни намерения влизат в двубой, където аз не виждам на чия страна е закона", изтъкна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Ако ние твърдим, че сме правова държава, всички трябва да са равни пред закона. В този смисъл за всеки, който се смята ., че е нарушил закона, носи своите последствия", подчерта Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От МВР не коментираха съобщението на Софийска районна прокуратура, но уточниха, че към момента директорът на ГДБОП не е бил разпитван по случая и не е получавал никакви официални документи.

Адвокат Николай Хаджигенов съобщи, че е готов да поеме безвъзмездно защитата на Калин Стоянов по обвинението.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК