Борислав Колев каза на Рашков имена по схемата за източване на милиони от "Хемус"

Прокурори разпитват обвиняемия в присъствието на Иван Гешев

21.12.2021 | 18:18 Редактор: Елеонора Танева

Изненадващ обрат по случая с източените милиони от магистрала "Хемус". Единственият обвиняем - Борислав Колев, поиска да разкаже подробности за схемата пред вътрешния министър и главния прокурор.

Вместо Борислав в съда днес дойде неговият брат близнак Иво. Той заяви пред медиите, че брат му иска среща с Рашков и Гешев.

"Със сигурност брат ми има информация, която е от изключително значение за разследването. Смятам, че никой от вас не си мисли, че брат ми е крайният получател на 53 млн. лв. След като се касае за такива суми и мащаби си дайте сметка за хората, които са замесени и тяхното влияние", каза Иво Колев. 

Той намекна, е брат му е бил заплашван. На апела на Колев пръв се отзова Бойко Рашков.

"Вече съм се срещнал с обвиняемия по аферата "Хемус" Борислав Колев. Откликнах на желанието и на двамата братя. Те направиха някои уточнения. Не съм изненадан от това, което чух от него. Би могло да се очаква да има развитие в разследването и да се стигне по-бързо до истината", заяви вътрешният министър. 

Кои са участниците в схемата, Рашков не уточни. Час по-късно обаче обвиненият в източване на над 50 млн. лв. футболен съдия пристигна в Съдебната палата за среща с прокуратурата.

На повторния разпит на Колев, както той самият пожела, присъства и главният прокурор.

"Искам да припомня, че от служители на МВР беше искането да не се протестирана мярката му. Ако това беше станало, нямаше да бъде задържан под стража. Ако му бяха дали да пътува, можеше и да се укрие. Ако лицето съдейства в момента, това е само и единствено, защото българската прокуратура си е свършила работата", каза Гешев.

А дали и с какво е съдействал на прокуратурата, самият Колев не пожела да обясни. Ако съдейства на разследващите, той може да сключи споразумение за по-леко наказание. Това може да стане едва след приключването на досъдебното производство.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК