Проф. Аргирова предупреди премиера: България може да се превърне в Ковид гето

Вече ние натискаме и лекува вируса, но трябва да се ваксинираме, заяви тя пред Кирил Петков

23.12.2021 | 11:35 Редактор: Ваня Кузманова
Проф. Аргирова предупреди премиера: България може да се превърне в Ковид гето

Има опасност България да се превърне в Ковид гето. Ако това стане, повярвайте ми, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес. Това каза професор Радка Аргирова пред премиера Кирил Петков.

Той я покани на разговор, за да обори твърденията, че част от съгражданите ни не вярват на това, което казват институциите и не са видели чак толкова хубави неща от институциите у нас.  

"Вирусът е сложен под страхотна преса. Това не е същият, който се разхождаше у нас през февруари, март и април. Сега ние го натискаме - лекуваме го. Хората се лекуват не със симптоматични лекарства, които просто свалят температурата, а с антивирусни лекарства - те имат ефект, именно те поставят имунитета под преса. Той ще продължава да се развива в нови и нови мутации. Ако обаче сме имунизирани, това няма как да му се получи на коронавируса", обясни професор Аргирова.

Тя мисли, че към април - май месец вирусът в страните с много добро ваксинално покритие ще затихне. Ще затихне и тази масова психоза заради Ковид. България, където все още е много нисък процента на истинска защита от коронавируса чрез ваксинация, не дай си Боже, може да се превърне в страна с едно ендемично развитие на вируса", каза още тя

Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. Проф. Аргирова заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация. 

Вирусологът съобщи, че в Световната здравна организация се лансира идеята страните с ниско ваксинално покритие да бъдат отделени в обща червена зона, с която да се работи по друг начин – за достъп за там и от там. 

В разговора Петков заяви, че вече е говорил с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков да се работи сериозно срещу фалшивите сертификати. 

"Ще събираме данни за сертификатите на всички влизащи в болници и ако се натрупват случаи за дадено лечебно заведение, то ще се проверява", уверява премиерът. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК