Позицията на България за членството на РСМ в ЕС

Говорят евродепутатите Андрей Ковачев и Петър Витанов

20.12.2021 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Президентът свиква Консултативния съвет по национална сигурност по темата РС Македония, същевременно точката за втори път отпадна от дневния ред на Европейския съвет. За какво е това?

"Първо, тази тема не е партийна тема, това е национална тема за България. Това е тема свързана с основни човешки права, в същото време е и европейска тема. Защото спазването на човешките права, недискриминацията, борбата срешу говора на омраза, са основни европейски ценности и страна- кандидат трябва да покрие тези ценности, за да започне преговори с Европейския съюз. Затова и България е добре, че има последователност по тази тема. Тази последователност на българската позиция трябва да продължи и в бъдеще". Това каза в предаването "Брюксел 1" евродепутатът Андрей Ковачев.

Що се отнася до сферите на икономиката, енергетиката и здравеопазването, евродепутатът уточни:

"Тези сфери са били винаги на дневен ред. Колко български инвестиции бяха блокирани? Имаше един списък с потенциални български инвестиции, които от другата страна не ги поискаха и направиха всичко възможно да не се случат. В същото време привличат сръбски инвестиции. Така че техният елит на всички нива се опитва да блокира. Ако искаха да има, примерно, въздушна връзка между София и Скопие- това е най-лесното нещо на света. Двете общини- София и Скопие, се обединяват и намират една авиокомпания, която съответно с, както се прави навсякъде по света, с финансов пакет им правят икономически рентабилно да имат тази авиокомпания, тази авиовръзка поне в началото. Това може да се реши моментално. Много други неща можеха да се случат, но бяха забатачени от страна на Скопие с години. Както и жп линията и връзката с магистралата", каза Андрей Ковачев.

"Задължително трябва да има рехабилитация. Даже, доколкото разбрах, на някои от местата трябва да бъде на ново изградена, защото наистина Царство България инвестира тогава в тази връзка", добави евродепутатът от ЕНП.

"Имаше един заем от Световната банка, който бяха взели за тази линия, така поне казваха. Това трябва наистина да се работи с другата страна, да се разбере до къде са стигнали нещата и да има точна времева рамка по всички тези върпоси. Както и присъствието на български медии на македонския пазар, присъствието на български стоки, на български инвестиции. Това са все въпроси, които са също много важни. Българско културно присъствие там. Хубава е инициативата на БТА и на МИА, двете да имат представителства в Скопие и в София, даже съвсем наскоро БТА откри своя пункт в Скопие. Българската информация трябва да стига и до македонските граждани, а не само постюгославската информация, която за огромно съжаление е наситена с много омраза към България", коментира Андрей Ковачев. 

В разговора се включи и евродепутатът Петър Витанов.

"Това, което ме удовлетеорява е, че сякаш консолидацията по българската позиция остава непроменена. В крайна сметка, тук за мен е важно да се каже, че не е въпросът в сроковете, въпросът е в отстояване на позицията. А позицията на България е много ясна и тя обединява основните политиески партии, а виждам, че и тези, които са нови в политическия спектър. Именно, че България признава както езика, така и идентичността на Северна Македония, но България няма да се съгласи договорът за добросъседство, сключен преди няколко години, да бъде пренебрегван и да не бъде спазван. Докато правата на българските граждани в Република Северна Македония и онези, които се идентифицират като българи не бъде спазван, според мен няма база за друг тип решение или компромиси. И виждам, че в крайна сметка, това е възприятието и на новото правителство. Това е залегнало и в споразумението. Така че аз не очаквам да се случи нещо по-различно. Това, което може да бъде направено, с оглед разблокиране на тези преговори, е диалог с Република Северна Македония, поемане на конкретни ангажименти, създаване на една пътна карта, защото трябва да бъдат претприети конкретни стъпки, за да може България да допусне Северна Македония о първата междуправителствена конференция. България трябваше да бъде по-активна през последните години, да България пропусна шанса да способства за по-добрата интеграция, включително сферата на културата, икономиката и транспорта. Но България не може да отстъпва по въпроси, свързани с неспазването на човешките права. Това е фундаментален въпрос за Европейския съюз, с който компромис никой не прави", категоричен е евродепутатът Петър Витанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК