Д-р Брънзалов: В България няма мерки срещу Ковид-19, антителата нямат особено значение

"В момента има основно търсене на бустерни дози", посочи зам.-председателят на БЛС

20.12.2021 | 21:44 Редактор: Жаклина Иванова

18 000 дози ваксини за децата между 5 и 11 г. пристигнаха у нас. Засега единственият одобрен препарат за тази възрастова група е този на Pfizer. Един флакон ще се използва за 10 деца, тъй като се слага по-малка доза от тази на възрастните. На този етап личните лекари няма да поставят ваксините.

"Личните лекари нормално поставят по 1,2 млн. ваксини преди да има Ковид-19. Те познават тези деца от самото им раждане и би било редно те да ги поставят. Обаче тук има едно голямо неудобство - че ваксината не е еднодозова. В едно флаконче има 10. Не може личният лекар да отвори един флакон и да изхвърли дози", посочи заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов  в студиото на "Денят ON AIR".

Според него ситуацията би била съвсем друга, ако сме разполагали с еднодозови ваксини. Детските ваксини ще бъдат поставяни на три места в София - "Софиямед", "Пирогов" и Окръжна болница.

"Детските ваксини ще бъдат поставени, където ще има екип и вероятността да се съберат 10 деца и да им бъдат поставени препаратите, е голяма", уточни медикът.

Д-р Брънзалов отбеляза, че сме на последно място в Европа по ваксинация, както и че проблемите ни с имунизацията са огромни.

"В момента има основно търсене на бустерни дози. Тези, които си поставиха ваксините, активно ни търсят. Не знам дали неимунизираните ще приемат факта, че така или иначе сега това е единственото оръжие за борба с пандемията в целия свят", изтъкна събеседникът.

Заместник-председателят на БЛС коментира и дали трябва да изчакаме с имунизацията, ако титърът на антителата ни е висок.

"Титърът на антителата няма особено значение, освен ако не е много висок. Няма да се получи никаква бурна реакция след поставянето на ваксината, просто тя ще бъде безполезна. Титърът на антителата не е на 100% показателен дали пациентът е с активен имунитет спрямо заболяването", обясни д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът посъветва всички, които имат много висок титър, да изчакат малко и да се срещнат с лекар, за да обсъдят ситуацията.

За страничните реакции след ваксинацията при децата той каза, че не се различават от тези при възрастните. По думите му в България в момента липсват мерки срещу Ковид-19.

"В България почти никакви мерки няма. Тези, които се вземаха като мерки на политическо ниво, не бяха спазвани. Категорично съм против тежки рестриктивни мерки. Отбелязваме спад в заболеваемостта, но високата смъртност у нас е огромен проблем", завърши медикът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК