МЗ: Подготвяме нова информационна кампания за ваксините, разчитаме на личните лекари

"Необходимо е да се говори повече и за последиците за преболедувалите", смятат експерти

20.12.2021 | 19:07 Редактор: Жаклина Иванова

Здравното министерство подготвя нова информационна кампания за ваксинацията срещу Ковид-19. Министър Сербезова свика експертен съвет заради ниския процент имунизирани.

На срещата присъстваха представители на Българския лекарски съюз, Изпълнителната агенцията по лекарствата, както и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според експертите, досега не се е провеждала ефективна кампания за ваксините, което е и основната причина за ниския процент ваксинирани в страната.  

"Тези, които абсолютно не искат да се ваксинират, са сравнително малко част от нашето население. Има една голяма част, която се притеснява - те не са против ваксините, но просто се тревожат и имат много въпроси, на които, ако получат отговор, ще се ваксинират. Точно тези хора трябва да се обърнат с въпросите си към личните си лекари или към фармацевтите", заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Велина Григорова.

Освен засилена ваксинационна кампания, е необходимо да се говори повече и за последиците за преболедувалите, казват от експертния съвет.

"Стигнахме до едно ниво в нашето общество да се говори едва ли не като приравнено-имунитет от ваксина и имунитет от преболедуване. Истината е, че когато се срещаме с вируса, имаме вече имунитет с увредено тяло, а когато имаш имунитет от ваксина - имаш здрав организъм, което е имунитет към Ковид инфекцията", изтъкна председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Здравният министър вече заяви, че ще се разчита на лични лекари и фармацевти да убеждават хората за ваксинирането срещу Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Надежда Попова
преди 2 години
Има една част от населението, сред които сме и ние- аз и моите колеги, непрекъснато контактуващи с болни с КОВИД -19, всички до един преболедували и ваксинирани с двудозови ваксини, всички с висок титър антитела. Трябва ли тази група хора да получи трета доза ваксина и в какви срокове, особено с оглед новите европейски правила за валидност на зеления сертификат? Сигнализирай за неуместен коментар