Ковид-19 е допълнително предизвикателство пред военните ни контингенти зад граница

Стефан Янев и Емил Ефтимов поздравиха българските военни зад граница за предстоящите празници

20.12.2021 | 18:12 Редактор: Елеонора Танева

Министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха българските военни зад границата за предстоящите празници.

Чрез криптирана видеоконферентна връзка двамата разговаряха с командирите на българските контингенти в Косово, Ирак, Мали, Боска и Херцеговина.

"Здравословното и морално-психическото състояние на военнослужещите е много добро. Взаимоотношенията и военната дисциплина са на високо ниво", докладва националният командир на контингента в Косово подполковник Банко Камбурски.

Националните командири заявиха, че контингентите ни се справят с разпространението на Ковид-19, както и с динамичната ситуация в страните, в които са разположени. 

"Обстановката в Ирак остава сложна. От една страна заради непрекъснатите процеси във връзка с изборните резултати, исканията за нулиране на изборния вот, трудните преговори за съставяне на ново правителство.  От друга страна заради недоволството от присъстващите американски части в района и очакваната ескалация на напрежението, ако същите не бъдат изтеглени до края на годината. Това е договорено с правителството на Ирак", подчерта националният командир на контингента ни в Ирак подполковник Иван Марков.

Стефан Янев призна, че професията отделя военните от близките им, но те имат отговорни задачи и се превръщат в емисари на България.

"Изпълнявайки задълженията си, вие допринасяте и за мира и сигурността, за което искам да се радваме и занапред", каза Янев.

"Доказахме, че на стратегическо, оперативно и тактическо ниво, следим обстановката, анализираме и поддържаме готовност за реакция при всяко едно изменение", добави началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Министърът на отбраната не потвърди, но и не отрече разпространената от немското издание Шпигел информация, че НАТО предвижда да установи военно присъствие в България и Румъния заради струпването на руски сили край границата с Украйна.

"В рамките на НАТО се коментират различни варианти. На този етап бих казал, че коментарите са на ниво военнотехническо обсъждане", лаконичен беше министърът на отбраната.

Янев допълни, че преди да се стигне до реално преместване на сили на Алианса на наша територия – решението трябва да бъде обсъдено и на политическо ниво.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК