Ще има компенсации за бизнеса, Нинова обеща намаляване на административната тежест

Натрупаните свръхпечалби ще бъдат използвани за подпомагане на икономиката, обяви вицепремиерът

20.12.2021 | 14:50 Редактор: Здравко Черкезов
Ще има компенсации за бизнеса, Нинова обеща намаляване на административната тежест

Наложеният мораториум върху цените на тока трябва да върви ръка за ръка с компенсаторни мерки за бизнеса. Това заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова. В момента се водят разговори за това и до края на седмицата ще има яснота. Компенсациите ще обхванат и настоящият месец декември.

"Мерките за подпомагане на фирмите – "80/20" и "60/40" – са до края на декември. Екипът на министерството ще внесе предложение те да продължават и след 1 януари", каза още Нинова след днешната си среща с работодателските организации.

Тя подчерта, че с работодателите са се договори да работят по предложения за изготвяне на бюджета за 2022 г.

"Решени сме политическото клише за намаляване на административната тежест да стане реалност. Готови сме да освободим бизнеса от административната тежест", посочи Нинова.

"Натрупаните свръхпечалби бихме искали да се използват за подпомагане на икономиката и дружествата, които ще изпитват затруднения заради мораториума. Бързаме да има и за декември компенсации", допълни вицепремиерът.

Председателят на АИКБ Васил Велев съобщи, че настояват компенсациите да нямат таван, а прагът да е 150 лв.

"670 лв. е цената на електроенергия за утре в пазара "ден напред". Очакванията са за подобни цени и през януари. Те растат почти непредсказуемо и са в пъти по-високи от очакваните и от миналогодишните", заяви Велев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК