Бизнесът: Мораториумът върху цените на енергията е опасен и незаконен

Подобно решение застрашава пазарните принципи, смятат работодателите

16.12.2021 | 21:03 Редактор: Калина Донкова

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата, гласуван от Народното събрание, е опасен и според юристи, незаконен. Това коментира в предаването "Директно" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Добрин Иванов.

По думите му подобно решение застрашава пазарните принципи и изпраща ясен сигнал, че държавна намеса би могло да има и в други сектори.

Според Иванов мораториумът поставя под риск съществуването на електроразпределителните дружества, Електроенергийния системен оператор, ВиК и топлофикационните дружества.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев коментира в предаването, че ограничаване на дейността на КЕВР в тази част, би следвало да се случи през изменения в Закона за енергетиката.

Той е категоричен, че изключително високите цени на електроенергията на свободния пазар, са пагубни за бизнеса, а очакванията на работодателите са да бъде изработен адекватен компенсаторен механизъм. 

Митрев подчерта, че по техни сметки, реалната цена, която бизнесът заплаща за мегават час, не трябва да надхвърля 200 лева.

И двамата изразиха мнение, че се очакват фалити на фирми, а тези, които не фалират, ще калкулират по-високите си сметки в крайните цени на стоките и услугите, които предлагат.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
мафия
преди 2 години
Енергийната мафия ревна в един глас! Иска си баснословните печалби! А народът - да стои на студено зимата! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години