Министър Божанов: Първата ни задача е да отпаднат излишните удостоверения

От новото министерство разучават как най-бързо да се въведе електронната идентификация

20.12.2021 | 12:47 Редактор: Здравко Черкезов
Министър Божанов: Първата ни задача е да отпаднат излишните удостоверения

Отпадането и улесняването на удостоверенията за определени услуги – удостоверения за смърт, регистрация на инвестиционни проекти в строителството, пререгистриране на земеделски производители – и засилване на въвеждането на електронната идентификация са сред първите задачи на Министерството на електронното управление. 

Това обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В администрацията има множество системи за електронно управление, но не и яснота колко добре и как работят. За момента министерството ще използва кадрите на Държавна агенция "Електронно управление", която ще се влее в структурата му. Годишните финансови отчети ще могат да се подават в електронен формат само в една входна точка – към НСИ", коментира министър Божанов.

Обвързването на схемата за електронната идентификация със схемата за лични карти е една от големите грешки в процеса през последните години. Това е утежнило процедурата за избор на участници и е довело до няколко обжалвания в Администрaтивния съд и Съда в Люксембург.

"В момента – докато се чака решението на съда - се подготвя анализ как най-бързо да се въведе електронната идентификация, което може и да включва напълно нова процедура", каза Божанов.

Схемата няма да е задължителна, увери министърът и добави, че има политическа подкрепа от всички партии в парламента.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК