БАБХ засилва проверките покрай Коледа и Нова година

Под прицел са заведенията, пазарите и борсите

20.12.2021 | 11:00 Редактор: Здравко Черкезов
БАБХ засилва проверките покрай Коледа и Нова година

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки в цялата страна по повод предстоящите празници Коледа и Нова година. Акцията ще се проведе от 21.12.2021 г. до 03.01.2022 г., включително, информират от БАБХ.

Инспекторите от отдели "Контрол на храните" във всички областни дирекции ще проверяват предприятията за производство, обектите за търговия на едро и дребно с храни, заведенията за обществено хранене, пазарите и борсите в цялата страна. 

Целта на засиления контрол преди и по време на празниците е да се осигури безопасността на предлаганите храни, да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на стоки и хранителни продукти, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни бизнес оператори, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.

Активно ще се проверяват произходът, сроковете на годност и правилното съхранение на суровини и храни, и тяхното етикетиране. Ще се инспектира също съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство. 

По време на проверките ще бъде обърнато специално внимание върху осигуряването на подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете и използването от персонала на подходящо работно облекло, лични предпазни средства и дезинфектанти (биоциди) с доказано вирусоцидно или частично вирусоцидно действие.

През всички празнични и почивни дни БАБХ осигурява дежурни инспектори, които ще извършват проверки и по сигнали от потребители.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК