"Ангелска Елха" и доброто по Коледа

Служители на столичен храм събират, опаковат и изпращат подаръци на деца в неравностойно положение

19.12.2021 | 14:04 Редактор: Здравко Черкезов

Служители на столичен храм събират, опаковат и изпращат подаръци на деца в неравностойно положение. Инициативата е вече на 5 години под надслов "Ангелска Елха". 

Велина Тонева от години работи в храм "Рождество Христово". Тя е координатор на инициативата "Ангелска Елха", която осигурява коледен подарък на дете с родител, лишен от свобода. 

"Знаете ли колко е хубаво и радостно за едно дете, но което всички се смеят и сочат с пръст, че бащата, майката са извършили нещо лошо, то да получи в този момент подарък от майка си или баща си и да разбере, че тази грижа още я има. Това е нещо, което пази връзката родител-дете", заяви Велина Тонева от храм "Рождество Христово".

Никой не остава подминат от помощниците на Дядо Коледа. Отскоро част от инициативата са и специални подаръци за деца с увреждания или с аутизум.

"Тъй като подаръците за тях са много по-различни от тези за останалите деца. Там не е кукла "Барби", там е дървена развиваща се играчка", обясни Тонева.

Сред доброволците има и представители на най-малките, които работят наравно с родителите си. 

"Децата, когато са в храма, усещат духа на доброволчество. Искаме да ги възпитаваме в това новото поколение. Ето тук имаше и учители вечера, които доведоха децата. Показва ни се, че всичко, което вършим, е добро", сподели доброволецът Дияна Хаджиангелова.

Пример за това е 11-годишната Нина, която е доброволец от 4 години

"Бих им казала да дойдат да помагат или ако искат, ако имат някои дрешки и играчки, които не ги ползват вече, да донесат", призова Нина.

 Инициативата "Ангелска Елха" ще продължи и следващия уикенд. Всеки, който иска да допринесе за инициативата, може да се свърже с храм "Рождество Христово".

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК