Панев, ДБ: Енергийната система в България се управлява много зле в продължение на 15 г.

"Да обвиняваме сегашното или миналото служебно правителство не е много честно", посочи той

15.12.2021 | 21:38 Редактор: Жаклина Иванова

Изненадващо и без дебат - депутатите наложиха мораториум върху поскъпването на тока и парното. Необходимо ли е прегласуване на мораториума обаче?

"Необходимо е прегласуване на мораториума на цената на тока, защото в днешното гласуване се допусна една грешка. Беше решено мораториумът да важи за цените от 1 януари 2021 г. , а новият регулаторен период е от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г. С новото решение на Временната енергийна комисия, което днес приехме, ще замразим цените за домакинствата на електро и топло енергията и на ВИК услугите такива, каквито са от 1 юли тази година", заяви Владислав Панев от "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Мораториумът е ядрена опция, защото той внася някаква несигурност, но в българския вариант - внася сигурност, не само в потребителите, но и в бизнеса, изтъкна той.

"Има още две опции, които няма как да бъдат приети в рамките на един работен ден на една пленарна сесия. Едната опция е да се промени Законът за енергетиката, според който регулаторът може да променя цените в рамките на самия регулаторен период, ако има сериозно изменение на пазарните условия, което очевидно има. Вторият вариант е да се смени съставът на КЕВР, което очаквам да се случи през следващите седмици", подчерта Панев.

За този мораториум гласуваха всички с изключение на ДПС.

"Осъзнахме какво сме гласували някъде около 5 минути след самото гласуване. Екшън планът за действие през следващите 24 часа беше взет половина час след самото гласуване. Бяхме наясно, че трябва да свикаме тази временна комисия, която да вземе решението за прегласуване на един коригиран текст на мораториума. Целта му е да не всее допълнителна паника на пазара. Хората и бизнесът са изнервени", уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

В момента България е износител на електроенергия. Ако гледаме целия търговски баланс, страната печели от тези високи цени, но бизнесът ни страда, добави той.

"Освен тези дългове, които са натрупани от "Топлофикация" за последните 15 - 20 г., имаме и обективни причини за нарастване на разходите на дружеството - цената на газа и други. Трябва да се търсят решения и там", категоричен е Панев.

Според него енергийната криза е в целия свят, не само в България.

"Да обвиняваме сегашното или миналото служебно правителство не е много честно. Енергийната система в България се управлява много зле в продължение на 15 години", смята Панев. И успокои всички, че няма вариант софиянци да останат на студено тази зима.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Боби
преди 2 години
Панев вместо да философства, да отиде да си прави селфита ... тему се отдават повече хахахах Сигнализирай за неуместен коментар