Чрез "Стража" всеки може да следи какво депутатите казват и гласуват в НС

Платформата укрепва връзката между гражданите и депутатите, обясни основателят Благослав Михайлов

15.12.2021 | 19:33 Редактор: Здравко Черкезов

Ентусиасти създадоха платформа, с която всеки гражданин може да следи изкъсо какво върши неговият народен представител в Народното събрание. Чрез "Стража" всеки може да проследи кой депутат за кой закон как е гласувал. 

"Функцията на народните представители е да представляват избирателите. За да може да се упражнява ефективен граждански контрол върху тях, гражданите трябва да разполагат с тази информация", обясни основателят на "Стража" Благослав Михайлов в предаването "Директно".

Името на платформата е вдъхновено от немския проект "Abgeordneten Watch" и според Михайлов целият народ трябва да е стража на народните представители.

"Пропастта между избиратели и депутати се отваря все повече и повече и доказателство за това е рекордно ниската избирателна активност на последните избори. Въпреки че политическата криза свърши формално с избирането на новия кабинет, има една по-дълбока криза на доверието в институциите, особено в демократичните такива. Именно това е нещото, което ние се надяваме да решим – да уверим гражданите, че ако има по-ефективен граждански контрол върху институциите в България, то тогава те ще работят много по-добре", смята основателят на платформата "Стража". 

Едно от основните предимства на платформата е достъпът до поименните гласувания на депутатите. Михайлов вярва, че с тази информация гражданите ще могат да намерят свой представител, когото да държат лично отговорен.

"Идеята ни е да укрепим личната връзка, да скъсим пропастта между гражданите и народните представители точно с този елемент на лична отговорност", посочи той.

"С тези визуализации, които имаме, всеки гражданин може веднага да види неговия представител какво върши", допълни Михайлов.

Данните в платформата стигат до 2001 г. поради ограничения, заложени в официалния сайт на Народното събрание. Михайлов планира след време народните представители да могат да отговарят на въпроси от своите избиратели през "Стража", но дотогава целта е да се реши проблемът с липсата на прозрачност.

"Липсата на прозрачност е ключов компонент в липсата на доверие у гражданите към народните представители, защото гражданите не виждат какво се случва, а и е много трудно да видят. Данните ги има, но те са недостъпни за тях", изтъкна основателят на "Стража" пред Bulgaria ON AIR.

По думите му повече граждани ще гласуват, когато разберат, че гласът им има значение – когато знаят, че могат да държат депутатите отговорни въз основа на информацията, която предоставя платформата "Стража".

"Нашата платформа помага на гражданите да отсяват информация. Това е най-важната част от една демокрация", категоричен бе Михайлов.

След писмо на "Стража" до Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание, срокът за качването на гласуванията на интернет страницата на Народното събрание бе намален от 7 дни до 24 ч.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК