Цената на тока се оказа Кутията на Пандора в НС

Тошко Йорданов похвали ГЕРБ за предложението за мораториум

15.12.2021 | 18:35 Редактор: Елеонора Танева

Изненадващо депутатите наложиха мораториум върху поскъпването на тока, водата и парното, което доведе до хаос в парламента. Предложението на ГЕРБ беше гласувано без дебати и обсъждане. Така мнозинството попадна в капан.

Точката беше изненадваща в дневния ред на депутатите. В дебата за създаване на временна комисия за енергийната криза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова излезе с предложение за мораториум върху цените на тока, водата и парното от 1 януари 2022 година. Идеята беше приета радушно от останалите партии без ДПС. 

"Искам да благодаря на всички, че подкрепиха нашето предложение за проект на решение за мораториум на цените на електроенергията, топлоенергията и ВиК услугите", заяви Десислава Атанасова.

"Колеги, радвам се, че опозицията разсъждава отговорно. Не знам как ви хрумна, но съм изключително щастлив, че дойде от вас", коментира Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

След гласуването на мораториума, депутатите приеха и създаването на комисия, която да реши вече решеният проблем. Единствено от ДПС направиха мрачни прогнози.

"Направихте най-големия популизъм. Ще фалирате всички онези частни дружества, които пренасят енергия. Вие нямате никаква представа какво направихте със свободния пазар в България. Това решение е противозаконно", категоричен беше Рамадан Аталай.

А в бързината на взетото решение депутатите не успяха да обяснят какво точно са приели в пленарната зала. И докато в НС търсеха обяснение на решението, което сами приеха, то дойде от правителството.

"Това, което се случи днес в зала, беше решение да бъде приет мораториум по предложение на ГЕРБ. Трябва да уточним, че беше повод и плод на едно смислово противоречие в предложението, отправено в НС", каза началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова.

От своя страна кабинетът "Петков" излезе с предложение за замразяване на цените, но само за три месеца. И настоя временната комисия за справяне с енергийната криза да се заеме и с кризата в парламента. Така на извънредно заседание комисията започна обсъждане. 

"Най-вероятно ще бъде по-разумно мораториумът да действа от утре, а не от 1 януари, защото може да бъде променена цената на тока още утре", каза Румен Гечев от БСП.

"Този тип държавно вмешателство е по-скоро изключение и няма да стане практика", убеден беше Владислав Панев от "Демократична България".

Затова комисията реши да предложи промени.

"Началната дата на действие на мораториума ще бъде 16 декември, а крайната - 31 март 2022 г.", уточни председателят на комисията Радослав Рибарски.

Срещу редакциите се обявиха от ГЕРБ и ДПС.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК