От "Харвард" до "Дондуков" 1: Кой е новият премиер на България и как стигна до този пост

Кирил Петков става министър-председател само на 41 г.

13.12.2021 | 17:30 Редактор: Тодор Петров

Кой е новият министър-председател на България и какъв е пътят му до изпълнителната власт? 

Кирил Петков се ражда в семейство на учители в Пловдив. След седми клас емигрира в Канада, учи във Ванкувър, а по-късно – в Харвард. 

Съпруг, родител на три деца, иноватор и бизнесмен – Петков се завръща в България и създава Икономически център за обучение към Софийския университет.

"Аз съм човек от бизнеса. Предприемач съм. Радвам се, че мога да използвам този си подход в момента в това, което правя", казва за себе си Петков.

В политиката той влиза през май тази година като служебен министър на икономиката. Като министър набира рейтинг с промените в ББР, ДКК и източените милиони от язовирите. Още докато е в служебния кабинет, Кирил Петков говори за продължаване на промяната.

Така месеци по-късно формацията на Петков и съратника му в политиката – Асен Василев, вече е факт. Малко след като насочи поглед към "Дондуков" 1, двойното гражданство на Петков се оказа първото му препятствие. А Конституционният съд намери назначаването му за служебен министър за незаконно. 

Въпреки това формацията на Петков и Василев събра най-много гласове на третите парламентарни избори за годината. Кирил Петков става премиер само на 41 г. Единственият по-млад от него на поста в най-новата история на България е Жан Виденов. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК