На изпроводяк: Служебният кабинет налива 82 млн. лв. в банка в Москва

МС спря процедурата по Бюджет 2022 заради предстоящото гласуване на нов кабинет

12.12.2021 | 20:11 Редактор: Здравко Черкезов

Министерският съвет проведе днес извънредно заседание, на което прие четири решения във финансовата сфера.

Служебните министри със свое протоколно решение приеха доклад на министъра на финансите за напредъка по законопроекта за Бюджет 2022 и актуализираната средносрочна прогноза за периода 2022-2024 г.

В доклада е посочена необходимостта от преустановяване на съгласувателните процедури по бюджета и по другите проекти на актове на Министерския съвет, свързани с него, предвид връчения на 11 декември 2021 г. от президента мандат за сформиране на редовно правителство и предстоящото гласуване на структурата и състава на Министерския съвет от Народното събрание на извънредно заседание в понеделник.

С друго свое решение служебното правителство предложи на Народното събрание да даде съгласие за увеличаване на дяловете на страната във внесения уставен капитал на Международната инвестиционна банка (МИБ), съгласно Програмата за капитализация на Банката за периода 2018-2022 г. България е със статут на страна-учредителка в МИБ и в момента е третият по големина акционер, с дял от 10,04% във внесената част на капитала на МИБ, равняващи се на 42 203 226,32 евро.

На последното си заседание служебното правителство предприе действия за освобождаване на представителя на България в управителния съвет на Международната инвестиционна банка. Според устава на банката членовете на УС се назначават и освобождават от Съвета на управителите, се казва в съобщението.

В момента в борда на управителите на банката страната се представлява от зам.-министъра на финансите Моника Димитрова-Бийчър, а в борда на директорите от Гергана Беремска и Йоана Захариева.

На извънредното си заседание правителството утвърди разходите за командировки в страната за третото тримесечие на 2021 г. на министрите и заместник-министрите, на областните управители, на председателите на държавни комисии, агенции и институции. За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 5 398,89 лв., за командировки на председателите на държавни агенции и техните заместници 1 163 лв., за командировки на областни управители – 3 643,29 лв.

Служебните министри на последното си заседание одобриха допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2021 г., за да се компенсират намалените приходи от данък върху таксиметровия превоз на пътници.

Решението е свързано с мярката за подпомагане на таксиметровия бранш, чрез намаляване на определения от общините алтернативен данък върху таксиметровия превоз на пътници. Размерът на компенсацията, която общините ще получат от държавния бюджет, се определя въз основа на броя на таксиметровите автомобили, с издадено разрешително за 2021 г., умножен по разликата между размера на определения от общинските съвети данък за 2020 г. и минималния годишен размер на данъка от 300 лева.

С решението се одобряват допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 1 150 437 лв. за компенсация на намалението в приходите от данък върху таксиметров превоз на пътници, на база попълнената информация от общините в публичния единен таксиметров регистър за периода 1 април 2021 г. до 30 ноември 2021 г.

Правителственото решение е прието неприсъствено в рамките на настоящата седмица, се казва в съобщението. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК