От Холивуд до селското читалище: Историята на бъдещия културен министър

31-годишният Атанас Атанасов бе изненадващо номиниран от Кирил Петков

11.12.2021 | 19:00 Редактор: Здравко Черкезов

Възстановяването на селско читалище превърна 31-годишен продуцент и актьор в министър. Той е Атанас Атанасов, роден и израснал в Хасково, а днес изненадващо беше номиниран от Кирил Петков за министър на културата. По думите на самия Петков именно проектът за възраждането на читалището го е впечатлил, за да му предложи поста.

Атанас Атанасов е роден и израснал в Хасково, учи в езиковата гимназия там. Тренира и тенис, като на 14 г. става републикански отборен шампион по двойки заедно с Григор Димитров

Завършва гимназия с отличие. След това заминава за САЩ, за да учи театрално изкуство. Приет е с пълна стипендия и се дипломира сред първите в своя випуск. Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон. Става актьор и продуцент на документално кино. 

Атанасов обаче спира да върви по пътя към американската мечта, но се връща в Татарево, родното село на баба му и дядо му. Захваща се с невъзможна кауза – иска да спаси от разрухата местното читалище. 

"Моята главна цел тогава и лична кауза беше дядо ми и баба ми да са живи, за да могат да видят читалището живо отново, защото те целият им професионален живот е имал в това село и като учители в селото доста голяма част е била свързана с културния живот", сподели кандидат-министърът. 

"Аз вече учех актьорско майсторство в Щатите, когато за първи път видях залата и още от първия момент ми беше мечта да я видя жива някой ден. Всъщност вече бях завършил и живеех в Холивуд, когато започнах да събирам средства за неговото евентуално реставриране", разказа още той.

За да отключи вратите на културното средище, Атанасов събира пари чрез благотворителна кампания в САЩ. Сградата на читалището е ремонтирана заедно с киносалона, в който през октомври 2015 г. за първи път от десетки години насам има прожекция. Следват концерти и културни прояви. На една такава през 2019 г. е и Кирил Петков. 

Един млад човек, който лично мен много ме впечатли, защото сам беше възстановил едно читалище в едно село, близо до Пловдив, и сам беше докарал световни звезди от неговите лични познати да направят едно от най-хубавите събития в това село. Така описа тогава Петков бъдещия министър на културата.

2 години след това точно Кирил Петков кани 31-годишният Атанасов да стане част от "Продължаваме промяната", а в папката с имената на министри, която върна на президента срещу този на културата бе записано името Атанас Атанасов. 

"Смятам, че културата трябва да има много по-централно място в България. И не само да показваме на какво сме способни, но да започнем да отглеждаме една аудитория, която да цени астойностното изкуство, и да ги отглеждаме от малки", заяви бъдещият културен министър Атанас Атанасов. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК