Брак по сметка ли е новата коалиция и кой може да ги "разведе"?

Партиите си оставят вратички за бягство, убедени са Антоанета Христова и Георги Киряков

10.12.2021 | 21:49 Редактор: Елеонора Танева

Четирите партии сложиха подписите си под коалиционното споразумение. След напрегнати преговори "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" изгладиха различията. 

"Това правителство, което ще се случи, е нещо като брак по сметка. Всичко това може и да се превърне в любов на един малко по-късен етап, но е малко вероятно. Разчитаме все пак на това, че има добра комуникация. От "Продължаваме промяната" играят ролята на медиатор в преговорите и тичат за всяко разминаване и всеки проблем между всички участници, за да може да държат баланса. В момента, в който този баланс се разруши, нещата няма да бъдат толкова оптимистични", коментира политическият психолог Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR". 

Политологът Георги Киряков също не вижда стабилност в четворната коалиция.

"Партиите сами направиха така, че да концентрират властта и отговорността в мандатоносителя. Не я виждам като стабилна коалицията. Другите партии позволиха това и то е техният път към бягство от отговорност", заяви Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Според него БСП са тези, които може да катализират разпад на коалицията. 

"Левицата е нож с две остриета. Ако не се намерят пари за някой сектор, за който са се разбрали в подписаното споразумение, могат да кажат, че то е нарушено. И така да се измъкнат", добави политологът.

И Антоанета Христова заподозря като потенциална бомба със закъснител в коалицията недостига на пари в бюджета.

"БСП прави така, че Нинова да оцелее. Идеята не беше тя като лидер да влезе в коалицията, а вътрешната опозиция в БСП да поеме инициативата. Но виждаме, че Нинова е биткаджийка. Нейният интерес е максимално дълго да се задържи, тя определя кога и как ще се случат нещата. Тя си води хорото. Направи впечатление, че въпреки говоренето за напрежение срещу нея, Пленумът мина спокойно", отбеляза Христова. 

Тя определи участието на БСП в коалицията като временно решение на вътрешните проблеми в левицата. 

"Не съм сигурна, че БСП ще спечели от участието си в коалицията. Но тя е поставена в капан, това е временно решаване на позиционирането на левицата и на Нинова. Това е отлагане на по-късен срив", прогнозира политическият психолог.

Гостите в студиото се обединиха около тезата, че ролята на президента вече ще отслабва и лостовете на властта ще бъдат в ръцете на бъдещия Министерски съвет. 

А новото правителство няма да може да прехвърли отговорността за критиките към Плана за възстановяване и развитие на предишното управление.

"ЕК си прави други сметки за Северна Македония и това ще бъде една от големите разменни монети. Френското председателство ще има за цел да притисне България в ъгъла. Това може да е един от поводите за разпадане на коалицията", прогнозира Киряков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК