Политолози: Преговорите вещаят стабилно управление с добра коалиционна формула

Спорна се оказва евентуалната номинация на Нинова за вицепремиер или министър

09.12.2021 | 18:36 Редактор: Искра Ангелова

Има условия, които да направят бъдещото правителство стабилно, смятат експерти. Едно от тях е силна политическа фигура за премиер. Достатъчно ли ще е това бъдещият кабинет да завърши 4-годишния си мандат?

Преговорите за бъдещия кабинет протичат с нормално темпо и вещаят стабилно управление с добра коалиционна формула, смятат политолозите.

"Това ще позволи не само на партиите да съхранят техния имидж, а не да се размият, както се размиваха в една друга коалиция с един бивш премиер. Коалицията да продължи да действа", политологът Слави Василев.

Поведението на левицата обаче очертава БСП по-скоро като центристка партия, което я разграничава от коалицията "на промяната".

"С това ръководство БСП се представя като риск за бъдещото правителство и се надявам партията да съумее да излъчи много по-конструктивно ръководство, което да е отворено към промяната. Явно това ръководство е зависимо от прокуратурата", подчерта политологът доц. Мария Пиргова.

Спорна се оказва евентуалната номинация на Корнелия Нинова за вицепремиер или министър. 

"Поведението на г-жа Нинова с тези крачки напред-назад - това я прави нестабилен фактор, от което тя губи. Нейното поведение върви срещу нея", допълни доц. Пиргова.

"Не бих се учудил всеки един от тях, включително и Нинова, да вземе пост в изпълнителната власт. В крайна сметка, тя доста дълго време се бори за това. Ключова за продължителността на живота на бъдещия кабинет е фигурата на министър-председателя", категоричен е Василев.

"Кирил Петков все още не се е наложил като силна фигура, но конструкцията и обширният документ ми вдъхват доверие и оптимизъм", подчерта той.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК