Стефан Янев получи покана за Министерството на отбраната

Съпредседателят на ДБ от "Зеленото Движение" Владислав Панев публикува селфи с Пеевски

09.12.2021 | 17:34 Редактор: Искра Ангелова

Инфарктна политическа сутрин, след като един от потенциалните партньори в бъдещото управление - БСП, възрази срещу части от подготвяното коалиционно споразумение. Това наложи спешна лидерска среща. По-късно противоречията бяха изгладени. Кога споразумението ще бъде факт, обаче, все още не е ясно.

Противоречия в политиките събраха извънредно лидерите на четирите партии в Народното събрание. След двучасови разговори всички са категорични - разминавания няма.

"Експертните групи работиха, накрая се стигна до лидерска среща, така че всичко да се заключи - финални текстове, които да бъдат готови. Финални текстове, които могат да бъдат гласувани. Те вече са готови, така че се надяваме утре до края на деня да имаме коалиционно споразумение", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. 

"Не правим специални срещи за едно или за друго. Комуникацията между партньорите тече непрекъснато", подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Оказа се, че извънредната комуникацията е по искане на БСП заради текстове по социалните политики.

"Не би трябвало да е изненада, защото още в началото казахме, че след работата на експертите ще има лидерска среща между четирите формации. Да, тя днес се състоя и сме изчистили всичко", отсече лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Трите партии в "Демократична България" са готови да подкрепят споразумението. Конкретна дата за неговото подписване обаче все още няма.

"Може да има отлагане на коалиционното споразумение, но то не е заради буксуване. Всичко е нормален работен порядък, от моя гледна точка е нормално разговори. Темите са едри, но не е някаква колизия", категоричен е съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От "Има такъв народ" също са дали зелена светлина на документа.

"Всяка страна трябваше внимателно да прегледа споразумението, да е спокоен. Срещата мина конструктивно, така че няма проблем", допълни Ива Митева.

Имената в бъдещия кабинет се изясняват, след като служебният премиер потвърди, че е получил покана за Министерството на отбраната.

"Нека да кажа, че съм имал предварителен разговор, но дали тази хипотеза ще се развие по начина, по който казвате, зависи първо от коалицията да си направи споразумението. След това в личен план аз ще се запозная със споразумението", сподели Стефан Янев.

Вътрешният министър, към чиято кадрова политика изразява резерви "Демократична България", още не е водил разговори за редовния кабинет.

"Не съм получавал такова предложение и не зная дали ще получа. Ако получа ще мисля внимателно", добави Бойко Рашков.

И докато едни водиха разговори за правителство, други си направиха снимка за спомен с неочакван партньор. Съпредседателят на "Демократична България" от "Зеленото Движение" Владислав Панев публикува в социалните мрежи селфи с депутата от ДПС Делян Пеевски. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК