Минеков постъпил правилно с "Труд", нямало репресия в действията му

Коментар на Явор Нотев и Слави Василев в "Денят ON AIR"

07.12.2021 | 21:39 Редактор: Здравко Черкезов

Бившият зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев и политологът Слави Василев коментираха в предаването "Денят ON AIR" казуса със запечатването на редакцията на вестник "Труд". Според тях министърът на културата Велислав Минеков е постъпил в рамките на своите правомощия и задължения.

"Това не бе репресия. Истината е, че по времето на министър Рашидов "Труд" не си е плащал разходите. Това е и негово нарушение, защото той е длъжен да си събира приходите. Минеков, понеже не желае да бъде обвиняван в безстопанственост, изпраща писмото до редакцията на вестника", обясни Слави Василев.

"Съдебен състав съвсем надлежно е постановил, че няма основания да се спре изпълнението. Аргументите на "Труд" са несериозни и аз трябва да се доверя на разбирането на съда, който има пълните детайли. Същевременно споделям позицията на СЕМ, че трябва да се зачитат и законите, защото министърът е в правомощията си, и да се положат грижи журналистите да не се чувстват репресирани", посочи Нотев.

Двамата гости на Ганиела Ангелова са на едно мнение, че лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков носи политическата отговорност в новата управленска коалиция. 

"Той се нагърбва с идеята да състави правителство по ред, който буди любопитство. Някои го наричат бизнес модел, а всички връзки водят към министър-председателя", отбеляза Нотев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Василев е добра идея един министър сам да определя заместниците си, като по този начин "отговорността е ясна, а не размита, тежи много повече и трябва да я оправдаеш".

"Ако в дадено министерство има проблем, значи проблемът е на дадената партия. Това позволява на партиите да оправдаят своето присъствие във властта", смята политологът.

"И аз адмирирам този подход. Избирателите не са лековерни или с къса памет и си спомнят "червените линии" от миналото между всички партии", изтъкна бившият зам.-председател на Народното събрание.

Слави Василев прогнозира новата управленска коалиция да просъществува поне година.

"Но ако ме питате, тя може да просъществува много повече, защото отговорността е пряко дефинирана за всяко едно министерство", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК