Без "зелен сертификат" за депутатите в НС, казусът "Труд" влиза в парламента

Решенията са на първия председателски съвет 

07.12.2021 | 17:27 Редактор: Тодор Петров

Депутатите няма да влизат в сградата на парламента със "зелен сертификат". Това реши първият председателски съвет на новия 47-и парламент.

Достъпът до парламента остава непроменен въпреки мерките. Ще се спазват противоепидемичните мерки, но "зелен сертификат" няма да се изисква. На първия си председателски съвет партиите бяха разделени и не постигнаха съгласие дали ограничителната мярка трябва да бъде въведена. 

"Първият председателски съвет мина в много диалогичен тон, чухме доста мнения, едното от тях беше за "зеления сертификат". В момента нямаме точка, в която да бъде обсъден "зеленият сертификат", заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Как ще влизат на работното си място депутатите, ще стане ясно след допълнително събиране на мнения от различни институции. Някои политически формации изразиха своето несъгласие с идеята да има специален пропускателен режим в парламента. 

"Категорично против. Имаме си аргументи. Това би затруднило работата на Народното събрание. Трябва да спазваме всичко необходимо, да спазваме всички мерки", коментира Корнелия Нинова.

Очаквано твърди противници на "зеления сертификат" и ваксинацията остават от най-новата партия в парламента - "Възраждане". 

"Не само за тази сграда, за всички сгради не трябва да има такава дискриминация", настоя Костадин Костадинов. 

На председателския съвет партиите са решили казусът с редакцията на вестник "Труд" да влезе и в пленарната зала. По темата ще бъде изслушан министърът на културата Велислав Минеков.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК