Продават училището в живописното село Пъдарци, чужденци питат за свободни къщи

За местните хора хората от други страни са бъдещето и надеждата

06.12.2021 | 19:40 Редактор: Елеонора Танева

Училището в живописното село Пъдарци се продава от години, но купувачи няма. В същото време все повече чужденци търсят къщи в района над язовир Кърджали.

Пъдарци се намира в Източните Родопи - над заливите на язовир Кърджали и до редица древни забележителности. Но като много села в региона е почти обезлюдено. Старите полусрутени къщи напомнят за славното минало, но и за мрачното бъдеще. Най-яркият пример е старото училище, на което от години виси табела "Продава се".

"Още се продава училището, но никой не иска да го взима. Всички хора заминават за чужбина и тук къщите са необитаеми", обясни Дурмушали.

В част от малкото останали обитаеми къщи живеят изселници, които през зимата се прибират в Турция. Един от тях е Реджеб. 

"Аз съм роден в Пъдарци. 32 години съм живял тук. Имам минало тук, в родното, бащиното, дядовото място", споделя Реджеб Халил.

Разказва за туристите, които често минават по пътя край селото, спират се и питат дали има къщи за продан.

"Питали са сме дали има имоти за продаване. Чужденци от Швейцария, Норвегия. Но къщи не се продават", категоричен беше Реджеб.

Всички са запленени от природата. Имотите в село Пъдарци предизвикват интереса на все повече туристи от Швейцария и Норвегия. А за местните хора това е бъдещето и надеждата, че в селото отново ще закипи живот и че и училището отново ще заработи. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК