Доц. Спас Ташев: Очаквам Албания и РСМ да бъдат разделени по преговорния пакет

"Скопие отдели 30 млн. евро за лобистка дейност в ЕС и САЩ за 2 месеца", каза експертът

03.12.2021 | 22:55 Редактор: Искра Ангелова

Реалистично ли е до 14 декември България да има споразумение със Скопие? На тази дата е последната среща на върха на ЕС за годината. България предложи да бъде разделен пътят на присъединяване към Европейския съюз на Република Северна Македония и Албания. Коментар по темата на доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН.

"Очаквам, със съжаление го казвам, Албания и Северна Македония да бъдат разделени от този общ преговорен пакет“, каза за предаването "Брюксел 1" доц. Спас Ташев.

Той уточни, че това ще стане след 14 декември. 

"Това ще бъде последната среща през декември, когато двете държави ще бъдат разглеждани в този формат. Много е вероятно след това, ако разбира се има воля в някои страни от Западна Европа. Тъй като има разминаване понякога между думи и дела и в някои от нашите европейски партньори. Те в момента не възразяват срещу тази евроинтеграция на Скопие и Тирана, но само преди няколко години имаха съвсем противоположни мнения", допълни доц. Ташев.

Той уточни, че когато пътят пред Тирана е отворен с подобен подход, тогава ще видим държави като Франция, Холандия, Дания, дали наистина ще препотвърдят своята позиция, че Тирана може да започне преговорите за евроинтеграция.

"Надявам се, че при толкова натрупани факти в тази посока този процес ще продължи. Но за да бъде извадено Скопие от този пакет, основната вина е на самите управници в Скопие. Те заложиха не само на езика на омразата и лъжата, те заложиха дори на купуването на чужди съвести", добави експертът от БАН.

Той припомни, че един от германските депутати, който беше от управляващото мнозинство, си подаде оставката, тъй като беше уличен, че е получавал финансови средства от Северна Македония, за да обслужва техните интереси. 

"През последните 2 месеца правителството в Скопие отдели 30 милиона евро само за лобистка дейност в Европейския съюз и Съединените американски щати", допълни доц. Спас Ташев.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1", в събота, от 17:30 часа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
30 милиона отделили за подкупи, вместо нда си решат проблема с Бг и да си ги ползват парите за нещо смослено. Луди хора. Сигнализирай за неуместен коментар