Даниел Лорер: Трябва трайно решение на спорните въпроси с РСМ, за да има напредък

България запазва единната си позиция спрямо Република Северна Македония

28.11.2021 | 09:50 Редактор: Теодора Патронова
Даниел Лорер: Трябва трайно решение на спорните въпроси с РСМ, за да има напредък

България запазва единната си позиция спрямо Република Северна Македония. Това записаха участниците в подготовката на коалиционното споразумение за съставяне на новата управляваща коалиция в страната ни.

Отношенията с РСМ бяха оставени за края в дебата по външната политика на следващото правителство. В него участваха активно от "Продължаваме промяната" Кирил Петков, Даниел Лорер и Асен Василев, от БСП Кристиян Вигенин, от ИТН Димитър Гърдев и от ДБ Стефан Тафров. В продължение на около 40 минути участниците уточняваха основните точки от двустранните ни отношения със Северна Македония.

Още в самото начало на дискусията Вигенин призова изрично да се подчертае, че "България запазва досегашната си политика и че се придържа към Рамковата позиция приета от парламента през ноември 2019 г." От "Продължаваме промяната" се опитаха да не включват изрично в текста Рамковата позиция, но в крайна сметка в окончателния текст се запази формулировката, че България запазва досегашната си позиция по отношение на РСМ.

Даниел Лорер поясни, че се придържат към формулировки в декларацията на Народното събрание. На това репликира Кристиян Вигенин каза, че декларацията е доста пожелателна, докато в Рамковата позиция детайлно са описани много от нещата.

Според него трябва да се търси трайно и устойчиво решение на спорните въпроси като предпоставка за напредък в процеса за присъединяване на страната в ЕС. 

"Ако може да го направим така: да препотвърдим решението на НС", добави Асен Василев.

Кирил Петков каза, че разбира притесненията на БСП.

"Ние не сменяме позицията. В тази декларация са описаните 5-те щрихи, които са много важни за Рамковата ни позиция, но да добавим всички досегашни елементи. На това Вигенин отговори. Да, но ако кажем всички досегашни елементи, но от Рамковата позиция, а не от Декларацията. Това все пак потвърждава досегашната позиция, която сама по себе си е правилна от гледна точка на интересите на България", коментира той.

Петков се опита да се върне към декларацията с думите: Ние искаме да влезем в рамката на българската позиция както е в момента, но рамкирана, без да е Рамковата, а Даниел Лорер добави: За да може да започнем този диалог, за който вече говорихме, да подкараме комисиите.

Димитър Гърдев от ИТН поиска думата и изрично поиска "да покажем единството на позицията и надграждане", пише БГНЕС. 

В края на дискусията Кирил Петков заяви, че първата дума запазване е много силна думичка като позиция и добавят надграждане в конструктивен дух.

"Аз мисля, че е точно това. Защитаваме позицията в момента и надграждаме в конструктивен дух. Перфектно", добави той.

Колаж: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК