По какво се познава прясната риба?

Започнаха засилени проверки по магазините преди Никулден

02.12.2021 | 14:17 Редактор: Теодора Патронова

В навечерието на Никулден по традиция започват засилени проверки по рибните магазини и пазари. Търговците от специализираните магазини се оплакват, че големите вериги много често подбиват цените.

Известна верига хранителни хипермаркети са пуснали промоции като цената на шарана е малко над 5 лв. В рибните магазини шаранът се търгува за около 8 лв. 

Стоянка Неделчева е продавач в магазин за риба и рибни продукти. Вече е започнала зареждането за никулденската трапеза. Въпреки че цените не са повишавани, забелязва, че хората пазаруват все по-скромно.

"Но пак мисля, че в последните дни ще бъде големият наплив. Всеки минава, оглежда и ще дойде в последния момент. За някои може би и цената е фрапираща, защото веригите предлагат по-евтино рибата", каза тя. 

Прясната риба се познава по няколко признака.

"Тя не трябва да има наранявания по кожата. Повърхността ѝ трябва да бъде покрита с тънък слой слуз, което означава, че рибата е прясна, а хрилете да са с розово-червен цвят. Люспите да са плътно прилепнали към тялото и да са блестящи. Очите да са бистри и изпъкнали", обясни д-р Христина Климентова от БАБХ - Русе.

Проверяващите преглеждат основно документите за произход на рибата. Това е и най-честото нарушение, което инспекторите срещат.

Специалистите предупреждават хората да купуват риба само от регистрирани обекти, добре познати, а не от улицата или от рибари.

"Може да има паразити, може да има и тежки метали. Чрез консумацията човек ги поема и може да развие остър процес и да се разболее", поясни гл. инспектор от "Контрол на храните" д-р Живко Живков.

Търговците, които предлагат рибни продукти в несъответствие с документите за произход, подлежат на глоба в размер от 1000 до 3000 лв.

Вижте повече в репортажа на Рени Минкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК