Международни експерти провериха пътните условия на АМ "Струма"

Констатирани са липсващи знаци и повредена маркировка

02.12.2021 | 09:25 Редактор: Теодора Патронова
Международни експерти провериха пътните условия на АМ

Институтът за пътна безопасност възложи на международен одитор да направи безпристрастна експертна проверка на пътните условия преди настъпването на тежкия инцидент на АМ "Струма".

"От проверката се констатира, че обезопосителните пътни системи (мантинели) не са монтирани съгласно изискванията. В района на катастрофата са настъпвали множество произшествия, които са увреждали мантинелите. В конкретния случай в средната разделителна ивица можем да видим, че е имало преинсталация на съоръжението. Навярно е имало предишна катастрофа в същия участък", пишат от ИПБ в отворено писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и директора на национална следствена служба Борислав Сарафов.

Според тях съединението на мантинелата е монтирано неправилно и това е причината да се разкъса въпреки ниската скорост, с която се е ударил автобусът.

"Също така е констатирано, че има липсващи знаци и повредена маркировка. Съгласно Закона за пътищата чл. 36м ал.2  АПИ извършва периодична инспекция на републиканските пътища в експлоатация, най-малко два пъти годишно, за гарантиране на достатъчни равнища на безопасност на конкретната пътна отсечка", пише още в писмото

В Института за пътна безопасност е постъпила информация, че Областното пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди инцидента.

"Също така е изпратен доклад в АПИ. Тази информация би следвало да бъде проверена от разследващите органи", се подчертава в писмото. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК