Инж. Зарев: Фаталният участък от "Струма" е магистрала, не е редно скоростта да бъде до 90 км/ч

Изпълнителният директор на "Пътинвест - инженеринг" изтъкна, че магистралата е в много добър вид

30.11.2021 | 21:39 Редактор: Теодора Патронова

След проверка на трасето на магистрала "Струма", където автобус катастрофира и загинаха 45 души, от Министерството на регионалното развитие ще искат промени. От МРРБ ще настояват максималната скорост там да е 90 км/ч. Започва и полагането на нова маркировка, която обаче няма да е готова до очакваното пускане на участъка в петък. 

"Най-вероятно пътният участък ще има Акт 16 някъде до месец юни, тъй като се промениха много законите. Единственото, което не е направено там е, че не са завършени отчуждителните процедури. Смениха се законите. Вече няма земеразделяне, а има кадастър", коментира изпълнителният директор на "Пътинвест - инженеринг" инж. Валентин Зарев пред "Денят ON AIR".

Той подчерта, че проектът за пътя е създаден през 1999 година, а през 2012 година е допълнен с пътните възли. 

"Тук имаме различия с министър Комитова, защото тя твърди, че това е обикновен път. Всичките елементи на пътя са магистрала и отговарят за магистрала", обясни инж. Зарев пред Bulgaria ON AIR

Той поясни, че единственият проблем да не се въведе като магистрала е липсата на Акт 16, който не е направен, защото няма завършена процедура. Инж. Зарев добави, че този път се експлоатира 15 години.

"Неправилно е скоростта да бъде до 90 км/час. Това е магистрала и не е редно да бъде до 90 км/ч, когато са спазени всички условия и изисквания. Всички магистрали, които са строени тогава, са с такива елементи", подчерта той.

"За мен отбивката не обърква водачите, тъй като си има маркировка. За съжаление, едната маркировка не беше завършена и има паднал знак. Иначе всички елементи са правилно означени и действително трябва много бързо да се възстанови маркировката. Това е важното, за да не се заблуждават водачите", разясни инж. Зарев. 

"Моите съболезнования на хората, които починаха в катастрофата. Не виновен пътят за инцидента. Вероятно органите ще излязат с решение, че това е човешка грешка. 15 години се експлоатира този участък в този му вид. Трябва да ви кажа, че магистралата е в много добър вид. 15 години няма никакви дефекти", изтъкна той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Ванчу
преди 2 години
Перфектна е магистралата бе, просто умират хора там, ама иначе е топ Сигнализирай за неуместен коментар