След тежката автобусна катастрофа: Няма сериозни нарушения на участъка от "Струма"

Започва полагането на нова маркировка

30.11.2021 | 17:40 Редактор: Жаклина Иванова

След проверка на трасето, където автобус катастрофира и изгоря, а в инцидента загинаха 45 души, от Министерството на регионалното развитие ще искат промени. От министерството ще настояват максималната скорост там да е 90 км/ч. Започва и полагането на нова маркировка, която обаче няма да е готова до очакваното пускане на участъка в петък.

Заключението на Министерството на регионалното развитие е, че настилката в участъка е добра. С шест месеца е закъсняло полагането на боята. След като щетите бъдат отстранени, трасето ще бъде отворено.  

"Можем да отстраним щетите по пътя, да завършим маркировката, да поправим мантиналата", посочи служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Мантинелите, които са поставени в района, са съобразени с изискванията, които са били в сила преди повече от 10 години. Според сегашните правила  този тип "рибена опашка" е опасен и трябва да започне поетапна подмяна.

За да сменят всички мантинели по "Струма", ще са необходими повече от 30 млн. лв. Проблем се оказва и статутът на отсечката. Тя не е магистрала, нито скоростен път, а документите са за ремонт на главен път Е-79. И до днес няма издаден акт 16.

"В един момент, бавно във времето, този проект започва да се нарича скоростен път или автомагистрала. Той  в един момент се превърна в скоростен път, но той никога не бил проектиран за автомагистрала", подчерта зам.-министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

А получаването на пълните документи изглежда почти невъзможно. В началото - през 2007, когато новият трилентов път е открит, максималната скорост е била 90 км/ч. През 2013 г. обаче ограниченията падат и допустимата скорост е увеличена на 120 км/ч.

След ремонт ще бъде променена и организацията при отбивката, където стана смъртоносната катастрофа.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК