Идентифицират жертвите от автобуса чрез ДНК анализ, у нас идват експерти от РСМ

Все още не може да се определи точната причина за катастрофата

27.11.2021 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

Започва процедура по идентификацията на жертвите от автобусната катастрофа на АМ "Струма". За целта в Скопие са българските власти. 

За разпознаването на телата след тежката катастрофа у нас пристига екип от Северна Македония. За идентификацията ще се използва вече взето ДНК от роднините. 

"Утре двама експерти от РМС ще отпътуват за България, за да продължи разпознаването на телата", обяви главният прокурор на РСМ Любомир Йовески на съвместен брифинг с българските власти.

Все още продължава и разследването, за да се разберат точните причини за инцидента, при който загинаха 45 души. 

"При необходимостта от извършването на толкова много експерти изследвания и събирания на голям обем доказателства, не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, приемана като доказана, а всички останали - отпаднали", каза Младен Петров от Националната следствена служба. 

Българската прокуратура е получила протоколи от 8 разпитани лица и цялата документация на фирмата превозвач "Беса Транс".

"Болката е обща между два братски народна. И в Перник болката е голяма. Наистина координацията между съдебните власти в РСМ и България е на доста високо ниво. Смея да твърдя, че от деня на катастрофата до този момент никой не е спирал да работи", коментира Бисер Михайлов от Окръжна прокуратура - Перник. 

Вече е разпитан и собственикът на фирмата "Беса Транс", която организира пътуването. Вчера в офисите на дружество влязоха разследващи, които иззеха документи и компютри. 

Версията за тероризъм категорично е отхвърлена от разследващите.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК