Ресторантьорският бранш с предложения за оцеляване в кризата

БАЗ и СЗБ искат ставката от 9% ДДС да бъде запазена

25.11.2021 | 16:06 Редактор: Теодора Патронова
Ресторантьорският бранш с предложения за оцеляване в кризата

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изказват своите поздравления за победителите в отминалите парламентарни избори.

За утре са насрочени разговорите за сектор туризъм. В тази връзка БАЗ и СЗБ са изпратили писма до четирите парламентарно представени сили, преговарящи за съставянето на кабинет, с конкретни предложения за спешни краткосрочни мерки, които ще помогнат на ресторантьорския бранш да оцелее.

Двете организации потвърждават важността от това ставката от 9% ДДС да бъде запазена.

"През голяма част от последната година секторът беше затворен и не можеше се възползва от намаленото ДДС, тъй като не генерираше приходи. През останалата част от времето работеше със сериозни ограничения. Трябва да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г. също да получат подкрепа", се казва в позицията.

"На мнение сме, че мярката 60/40 трябва да се върне към стария й вариант, при който подкрепа се получаваше при доказан спад на оборота от 20% в сравнение с 2019 г. При настоящия вариант на мярката с 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., това на практика означават фалит. Особено в ситуация,  при която цените на всичко в сравнение с 2019 г. са се вдигнали многократно. Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка само след въвеждането на „зеления сертификат“, когато оборотите спадат с около 80%", заявяват още от ресторантьорския бранш.

БАЗ и СЗБ подчертават, че обявените вече кредити трябва да се заменят от грантове и добавят, че ако има кредити за хотелиерство и ресторантьорство, те задължително трябва да минат през Българската банка за развитие и да са под надзора на Министерство на икономиката, тъй като търговските банки не дават кредити за сектора, който смятат за изключително рисков поради непрестанните ограничения, които му се налагат.

Браншът обръща внимание и на това, че бързите тестове за Ковид-19 трябва да са безплатни. По думите им съществува европейска програма, която поема и теста, и тестуването. Това не натоварва бюджета.

"И не на последно място - жизненоважно е да се намери вариант за спешна помощ за малкия и среден бизнес по отношение цената на тока. Оцеляването при нарастващи непрекъснато енергийни разходи и намаляващи приходи е невъзможно.  Доказват го и множеството фалити, които вече са факт в сектора.

Желаем успех на преговарящите за съставяне на правителство и разчитаме, че ще постъпят отговорно към проблемите на малкия и среден бизнес, който е изключително важен за цялата българска икономика", пишат още от ресторантьорския бранш.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК