Разследват човешка грешка за ужаса на "Струма", намерени са 44 тела, а не 45

Категорично е отхвърлена версията за терористичен акт

25.11.2021 | 11:29 Редактор: Искра Ангелова
Разследват човешка грешка за ужаса на

"Версията за терористичен акт е коректно изследвана от нас. Категорично я отхвърляме", заяви по време на брифинг заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той даде подробности от разследването на тежката катастрофа на магистрала "Струма", при която загинаха 45 души.

"Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Разпитват се още двама пътници, които са в "Пирогов". Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден", посочи още заместник-главният прокурор.

Той категорично отхвърли версията за превозвано гориво в изгорелия автобус.

"Взрив не е имало. Телата бяха 44. Към момента изследваните тела на загиналите в катастрофата са 44. Тъй като граничният контрол на "Капитан Андреево" е адресирал 52-ма общо пътуващи в автобуса, включително и шофьорите, то тогава изводът е, че някъде някой от пътниците се е прикачил в друг от общо 4-те общо автобуса. Това тепърва ще установим", допълни Сарафов.

"Бях на мястото на инцидента. Видях обгорелия автобус, видях струпаните и овъглени трупове и части от тела. Гледката беше ужасна и това ще остане в спомена ми за цял живот. По-тежко обаче беше ситуацията, когато заедно с главния прокурор на Северна Македония и ръководителят на Специализираното правосъдие посетихме "Пирогов", където бяха настанени 7 от оцелелите пострадали. Всички пострадали бяха според лекарите в добро физическо състояние, но психически бяха в много тежко. Един търсеше майка си, друг съпругата си. Трети питаше как е детето му, но те бяха там, в автобуса", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"В една от болничните стаи се срещнах с момче на моята възраст, когато го видях, аз му казах: "Вие сте герой". Той се усмихна и взе да ми разказва за инцидента, как е видял чук, как е счупил задното стъкло на автобуса и как от там са се спасили 8 човека. Аз го попитах вие сте 7. Той ми каза: "Не, ние се спасихме 8 човека". Но намерихме 44 трупа. В болница са настанени 7 лица. Остава голямата загадка, къде е осмото лице", заяви още Сийка Милева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години