Сарафов: В дихателните пътища на загиналите на "Струма" са намерени сажди

"До момента няма нито един очевидец на катастрофата", заяви той

25.11.2021 | 11:15 Редактор: Искра Ангелова
Сарафов: В дихателните пътища на загиналите на

До момента няма нито един очевидец на катастрофата на "Струма". А аутопсиите показват, че всички пострадали са загинали основно от задушаване вследствие на избухналия пожар. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов във връзка с пътния инцидент на автомагистрала "Струма".

В началото на своето изявление Борислав Сарафов заяви, че екип от трима прокурори и шестима следователи работят по казуса.

"Този голям екип е необходим, за да можем мащабно, всеобхватно да провеждаме нашето разследване по различните версии, по различните направления и в максимално кратки срокове да съберем необходимата информация, която да ни даде възможност да си изготвим картина на случилите се събития. Виждам, че доста спекулативни теории циркулират. По медиите обикалят вече поне 15-20 очевидци на събитието, а всъщност няма нито един", каза още Борислав Сарафов.

"Назначени са и експертизи. Назначени са съдебно-медицински експертизи на всички загинали. Аутопсиите вече са готови. Те показват, че всички пострадали са загинали основно от задушаване вследствие избухналия пожар, а не от травми при катастрофата или от разкъсвания при взрив", коментира още Сарафов.

Той допълни, че в дихателните пътища са намерени сажди.

"Назначена е и пожаро-техническа експертиза, която да даде отговор за възникналия пожар и неговия интензитет. Назначена и е комплексна експертиза, тя ще даде отговор на ключовия въпрос защо се е стигнало до напускане на пътната траектория на автобуса, до настъпилия интензивен пожар и тдо този летален изход. Предстои още утре екип от следовател и прокурор да заминат за Скопие", каза още Сарафов.

"По делото са разпитани свидетели. Разпитани са двама от пътуващите в автобуса, като и двамата са били будни по време на инцидента и дават изключително точни показания за събитията в трагичната нощ. Показанията им се припокриват напълно, поради което ги приемаме за абсолютно достоверни и коректно изложени. В момента се разпитват още двама от пострадалите, които са в "Пирогов", които са в добро, по-скоро психично, а не физическо състояние", подчерта Сарафов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години