Ген. Миланов: Пътят не може да е виновен за трагедията и смъртта на 45 души

В такава ситуация трябва да бъдем по-смирени, коментираха ген. Румен Миланов и Любомир Аламанов

24.11.2021 | 21:53 Редактор: Елеонора Танева

По-малко от 48 ч. след трагедията на автомагистрала "Струма" догадките за причините са много. Както и обвиненията в публичното пространство. Анализът на експертите, които работят официално по случая, ще отнеме седмици. 

"Това наистина е голяма трагедия, съизмерима с една самолетна катастрофа. Но се правят повърхностни оценки. Въпросът е дали катастрофата е станала преди или след запалването на автобуса. Всичко друго е смесване на догадки с някакви факти, което е неправилно. По случая работят едни от най-добрите експерти и те ще кажат какво точно се е случило и какви са причините за трагедията", коментира членът на браншовата асоциация "Пътна безопасност" ген. Румен Миланов в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че пътят няма как да е виновен за смъртта на тези 45 души.

"Пътят не може да бъде виновен, недостатъците на пътя могат само да спомогнат за грешките на водача. Там минават толкова коли и не е настъпил инцидент досега. Вероятно водачът е имал неправилно поведение. Но е вярно, че целта на маркировките и знаците на пътя са да не объркват шофьорите", заяви ген. Миланов.

Един от проблемите, който бившият шеф на НС "Жандармерия" и НСБОП подчерта, е липсата на адекватни мерки за обезопасяване и сигнализация на пътя. 

"Нашата сигнализация е великолепна, но за 30 г. назад. Важно е поддържането на настилката, маркировката, предпазните огради. Ние нямаме система, с която да наблюдаваме състоянието на пътната настилка по отношение на сцеплението. Сега става една каша - имаме хубави норми, но когато тяхното изпълнение не е правилно, виждаме какво става. И от десетилетия чувам едно изречение "Нямаме пари ", изтъкна ген. Миланов. 

PR експертът Любомир Аламанов напомни, че трябва да се спазва етичната граница при представянето на такива тежки новини.

"Това трябва да става умерено, със съпричастност към болката на хората. Този глад за популярност, кликове - прекален е. Нашата първа работа като комуникатори беше да прегледаме кампаниите си, ако има такива, които са по-весели и закачливи, да ги ограничим в един такъв ден", заяви Аламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той призова да се разграничава информираността от сензационността. 

"Направи ми впечатление истеричната пресконференция, на която една партия се опита за всеки случай да се оправдае. Използваха момента и беше грозно", коментира PR експертът. 

Ген. Миланов подчерта, че жертвите в катастрофи у нас за последните 10 години са намалели от 1000 на около 600 годишно. 

"Но този напредък не е достатъчен и не е с темпото, от което се нуждае обществото", добави експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 2 години
Колкото и да е хубав пътя, техническа неизправност,невнимание и висока скорост могат да бъдат причина за инцидент (катастрофа) Сигнализирай за неуместен коментар