България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Много излишни и сложени по ненормален начин знаци, участъци с условия за сериозни ПТП-та

"На пътната безопасност трябва да се отделя много по-голямо внимание", каза инж. Ясен Ишев

24.11.2021 | 08:29 Редактор: Искра Ангелова

Трагедията на АМ "Струма" за пореден път постави въпроса за безопасността на пътищата у нас. А експерти от години алармират за опасни участъци.

"На пътната безопасност трябва да се отделя много по-голямо внимание. Преди 2 години имахме презентация, която беше насочена в тази насока. Тя беше озаглавена "Пътната безопасност - национален проблем на България". Не може да загиват 1000 човека годишно и ние да се правим, че нищо не се е случило. И да казваме, че човекът е виновен. Да, 90% от ПТП-тата са заради човешка грешка, но ние какво правим за тези хора?! Как ги обучаваме?", попита председателят на Научно-техническия съюз по транспорта инж. Ясен Ишев в студиото на "България сутрин".

По думите му винаги се сещаме за някои неща, когато е късно.

"Хората са ги измислили, но ние не искаме да ги прилагаме. Презентацията показваше какво не спазваме като водачи и какво държавата не спазва. Тя не спазва законите. Нашите знаци са сложени по ненормален начин - по три знака на един стълб. Повечето колеги казват, че знаците вече са обезценени. Март месец се промени законът за пътищата. Член 36 касае пътната безопасност, той е подобрен, но основното, което не се спазва, са инспекциите по пътна безопасност, които трябва да се правят 2 пъти в годината", допълни инж. Ишев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е отправил запитване към АПИ дали правят именно тези инспекции.

"Има много знаци, които са излишни, има много места, където няма добра видимост. Има много места, където се събира вода. Това са опасни места и се създават условия за сериозни ПТП-та. Бях на откриването на тази отсечка от АМ "Струма". Проектът е стар, но пътят е от 15 години в експлоатация", коментира експертът.

И подчерта, че там скоростта е намалена, не е 140 км/ч., както е по другите магистрали.

"На 3 месеца автобусите трябва да минават на редовен преглед, за да се удостовери тяхната техническа изправност", посочи инж. Ясен Ишев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК