Как европейските мерки за зелен преход засягат всеки българин?

Зелената сделка ще промени правилата за всички видове бизнес у нас

23.11.2021 | 16:33 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Money.bg" говорим за нещо, което много хора смятат, че няма да ги засегне – Зелената сделка и мерките в нея. Гостува ни университетски преподавател, банков мениджър и най-важното – експерт по устойчиво развитие. С госта коментираме как европейските мерки за зелен преход засягат всеки един българин. Това е проф. Виржиния Желязкова, заместник-ректор на ВУЗФ.

Зелената сделка е решение на Европейския съюз в посока по-зелена икономика. Това означава, че ЕС си поставя целта до 2050 година да стане въглеродно неутрален район, а за да се случи това трябва да се промени начина, който функционира икономиката. В момента той е линеен - всички използваме някакви блага и генерираме отпадъци. Този процес трябва да започне да се трансформира, като трябва да започнем да използваме отпадъците за производство на нови блага. Това заяви проф. Виржиния Желязкова, която е зам.-ректор на ВУЗФ в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Зелената сделка ще засегне всички отрасли на икономиката не само на ЕС, но и на целия свят. За нашата икономика това означава цялостна трансформация не само в сектора на производство на електроенергия, но и във всички видове бизнес, които трябва да преустроят начина по който функционират", заяви тя.

"Ние, като държава, трябва да се стремим да използваме относителните си предимства, защото Зелената сделка не е само в енергетиката, но и в областта на земеделието, където можем да се развиваме и има какво да предложим".

За прехода ще е нужен голям ресурс, планиране и енергия, заяви Желязкова. "Европа не прави прехода сама. Всяка държава, доколкото има възможност, избира скоростта, с която да го прави по различен начин. Според Китай например, спрямо 2005 година , с 46% са намалели въглеродния отпечатък в страната на единица БВП на страната.Това значи, че и Китай полага много усилия и трябва да кажем, че това втората страната в света след Япония, която започва отдавна да има последователна политика към кръгова икономика и дори има регулации в банковата сфера на Китай, по отношение на това какви фирми трябва да финансират", заяви тя.

Как ще бъде засегнат бизнеса у нас?

Според Желязкова все още не се усеща промяна, но тя ще настъпи в следващите години по най-различни линии. "Първо ще усетят промяната всички фирми, които работят в сектори, които са силно замърсяващи и за които ЕС е заявил, че са приоритетни. Това включва производството на пластмаси, опаковъчни материали, лека промишленост и там където има някакви химически процеси. Другата голяма тема е за енергетиката. Поради спецификата на нашия енергиен микс, в който 40% е ела на въглищните централи, 38% на ядрената енергия, а останалото е от възобновяеми източници", коментира тя.

По повод отказа от ядрената енергия- това няма да е никак лесно, ако трябва да се случи, защото ще трябва да има заместител. "За нас в България отказът не е просто въпрос на трансформация на производството, но и на национална сигурност", заяви тя.

"Компаниите ще усетят решенията от Зелената сделка по две направления. За тях ще има много регулации по отношение на производство, отпадъци, какви промени трябва да направят, за да не вредят на околната среда. Българският бизнес трябва да обърне внимание на своя сектор и да се поинтересува какво стои пред него. Достъпа до финансиране също ще се промени. ЕЦБ вече има изисквания към тях - те трява да имат изисквания към клиентите какво правят", коментира тя.

"Все още не е задължително за банките да вдигат лихвения процент, но това тенденция в ЕС и линията, задавана от ЕЦБ. Трябва да имаме готовност за това. Физическите лица също може да бъдат засегнати. За тях може да има стимули, ако например даден клиент реши да купи жилище в сграда с по-добър енергиен клас, той може да получи по-добри условия за лихвен процент по кредита. Такава е практиката в редица европейски банки с цел да се стимулира строителството на такъв тип жилищни сгради", обясни тя.

Smart Organic придобива германски конкурент и изгражда нова база в Божурище в инвестиция от 6 милиона лева

Една от най-големите компании за производство на био храни у нас - Smart Organic успешно набра максималните възможни 5,8 милиона лева капитал от БВФ. Това е първата компания от програмата beamUp lab, която прави IPO на пазара за растеж на малки и средни компании beam на БФБ.

В интервю за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Smart Organic - Яни Драгов коментира, че големият интерес от страна на инвеститорите е бил очакван за него.

"Събрахме максималната възможна сума, но всъщност имаше интерес към двойно по-голям брой акции. Ще използваме набраните средства за придобиване на германска компания и за изграждане на нова база за производство в Божурище", заяви Драгов.

Българският производител на био храни ще построи голяма складово-производствена база, която трябва да е готова до година  и половина. Повечето процеси ще бъдат роботизирани, но базата ще отвори и между 20 и 30 нови работни места. 

Колкото до придобиването на германския конкурент, подробностите за това кой е той все още се пазят в тайна.

От българската фирма за суперхрани и барчета отчитат ръст на приходите в размер на 27% тази година или около 50 милиона лева - без да се брои ефектът от придобиването на германската компания. С нея фирмата очаква около 60 милиона лева.

"Хората по време на пандемията се обръщат към по-здравословните храни и обръщат повече внимание на това кака се хранят. 27% е ръстът ни в края на октомври спрямо същия период на миналата година. Очакваме около 20% органичен ръст и догодина", допълни Яни Драгов.

Най-големият пазар на компанията остава България, а най-големият експоретен пазар е Германия. Следват Австрия и Швейцария. Фирмата има сериозно присъствие и в Румъния. Суперхраните, които фирмата предлага са богати на витамини, антиоксиданти и растителни протеини. В продуктите им няма пестициди, защото храните са биосертифицирани.

Целите разговори гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК